Problem med aviseringar om provsvar för covid-19.Det här meddelandet avser Östergötland

Just nu upplever många problem med aviseringar om provsvar via SMS och e-post kopplat till 1177 Vårdguidens e-tjänster. Felsökning pågår. Du kan se provsvaret genom att gå till startsidan för de inloggade e-tjänsterna. Under rubriken Egenprovtagning välj Beställ provtagning och se svar.

2021-01-18 mellan 23:00-24:00 utför vår leverantör service som kan påverka 1177.se

2021-01-18 mellan 23:00-24:00 utför vår leverantör service som kan påverka 1177.se. Prova att återkomma till våra tjänster efter 15 minuter om du upplever störningar.

Aktuellt i Östergötland

Viktigt att ta emot erbjudande om dos 3

Innehållet gäller Östergötland

Smittspridningen ökar kraftigt i Östergötland just nu. Samtidigt ökar antalet inlagda patienter på länets sjukhus snabbt.

– Omikron sprids mycket lättare och det är oerhört viktigt att alla som får erbjudande om en tredje dos också tar den, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör i Region Östergötland.

Snabb smittspridning av omikronvarianten

Omikronvarianten har lett till en snabb och omfattande smittspridning över hela landet och belastningen på sjukvården är hög. På onsdagen trädde nya restriktioner i kraft för att återigen begränsa nära kontakter och minska smittspridningen i samhället.

– En tredje dos ger ett bättre skydd mot svår sjukdom orsakad av omikron, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland. Så alla behöver ta sitt ansvar och vaccinera sig när de får erbjudande. Det är det viktigaste man kan göra för att vi ska ta oss ur den här pandemin. Oavsett om det gäller första, andra eller tredje dosen.

Mest ovaccinerade personer på sjukhusen

Majoriteten av dem som hamnar på sjukhus och i intensivvården är ovaccinerade. Och för att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom är det vaccinering som gäller.

– Den som är vaccinerad kan också bli sjuk, men får mycket mildare symtom. Vaccination skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, säger Kerstin Jonsson. Men skyddet minskar över tid, så för att behålla det är det viktigt att man tar den tredje dosen när man får erbjudande.

Statistik

Omkring 85 procent av östgötarna från 12 år och uppåt är vaccinerade med två doser, medan 38 procent av alla över 18 år har tagit den tredje dosen. På onsdagen skickade Region Östergötland ut påminnelser till dem över 50 år som har fått erbjudande men ännu inte bokat tid för en tredje dos.

Alla invånare i Östergötland får brev när det är dags för vaccinering med den tredje dosen.

Kortat intervall mellan doserna

Efter att Folkhälsomyndigheten nu kortat intervallet mellan dos 2 och 3 även för personer 18-64 år kommer fler att få brev i veckan och kunna boka tid för sin tredje dos.

– Vi har gott om tider och gott om vaccin, säger Kerstin Jonsson. Det är bara att boka sin tid och se till att ta den tredje dosen så fort som möjligt.

Till toppen av sidan