AKTUELLT I ÖSTERGÖTLAND

Endast e-legitimation för att logga in på 1177.se

Innehållet gäller Östergötland

22 november: Från och med 10 december behöver du ha e-legitimation för att logga in på 1177.se.

Från och med den 10 december 2019 kommer du inte längre att kunna logga in på 1177.se med lösenord och sms utan behöver ha en -e-legitimation.

Orsaken är att säkerhetskraven på digitala tjänster har ökat. Ändringen görs för att skydda dina personuppgifter.

- Den här förändringen innebär att den som vill kunna komma åt sin journal eller andra e-tjänster på 1177.se måste skaffa e-legitimation, förklarar Ann-Sofi Lindeberg, förvaltningsledare e-hälsa i region Östergötland.

Den vanligaste typen av e-legitimation är BankID, som man får genom att kontakta banken. Den som är under 18 år måste ha vårdnadshavarens godkännande för att få ett BankID. Nu finns även en ny e-legitimation som heter Freja eID Plus.

Freja eID Plus är framtagen som en alternativ e-legitimation som inte kräver att du har ett bankkonto. Det som behövs är att du har någon typ av godkänd identitetshandling, till exempel pass eller körkort.

Du som redan tidigare har loggat in med hjälp av e-legitimation kan fortsätta göra det som vanligt.

Att logga in på 1177.se innebär att du får tillgång till olika e-tjänster, som exempelvis journalen, möjlighet att lista dig på en vårdcentral, förnya recept eller be vårdpersonalen att kontakta dig. Olika typer av behandlingar via internet kräver också inloggning.

- Det är viktigt att den som till exempel genomgår KBT via internet och brukar logga in med lösenord och sms, ser till att skaffa en e-legitimation, så att det går att logga in och fortsätta behandlingen, säger Ann-Sofi Lindeberg.

Här kan du läsa mer om vad som krävs för att skaffa bankID och Freja eID Plus.

Till toppen av sidan