Läkarbesök i mobilen nu i Östergötland

Att träffa läkaren via en app kan fungera bra vid vissa sjukdomstillstånd. Nu har Vårdcentralen Geria i Söderköping startat e-Vårdcentralen (EVC), som låter patienten träffa en läkare direkt i mobilen, surfplattan eller datorn. Primärvårdscentrum inom Region Östergötland planerar att lansera en liknande app under hösten.

Det blir allt vanligare att konsultera läkare via en app vid enklare åkommor som inte kräver fysisk undersökning eller provtagning, till exempel allergi, bett, magbevär, ont i ryggen eller hudbesvär. Nu finns det en vårdcentral i Östergötland som erbjuder tjänsten.

– Genom säkra videosamtal erbjuder vi hjälp med rådgivning, bedömning och recept på akuta läkemedel, säger Petra Bernin, verksamhetschef för EVC (e-Vårdcentralen).

Öka tillgängligheten

EVC är ett komplement till verksamheten vid vårdcentralen Geria i Söderköping. Till EVC kan alla söka oberoende av bostadsort och vilken vårdcentral man är listad på

– Ett av syftena med den nystartade enheten är att öka tillgängligheten för östgötarna och avlasta primärvården, särskilt under sommarperioden, säger Petra Bernin.

EVC har samma villkor som på vårdcentralen – frikort och högkostnadsskydd gäller och det är avgiftsfritt för barn och ungdomar under 20 år och personer över 85 år. Öppettiderna är mellan klockan 8 och 22 alla dagar i veckan och ett besök kostar 200 kronor. Det är drop in-tider som gäller så man får en beräknad kötid, sedan kommer det ett sms i telefonen en stund innan besöket ska starta.

– Vi är noga med att följa alla gällande riktlinjer om förskrivning av läkemedel och vi gör bara bedömningar som är möjliga på distans. Om det behövs ett laboratorieprov eller remiss, då hänvisar vi till en vårdcentral, säger Petra Bernin.

Primärvårdcentrum i Region Östergötland arbetar för att starta en liknande app och planen är att den ska lanseras under hösten 2017.

Videomöten användbart

– ­Vi vill erbjuda invånarna alternativa vägar att komma i kontakt med primärvården, säger Mara Kosovic, produktionsenhetschef för primärvårdscentrum.

Målet är att förbättra tillgängligheten genom att öka möjligheterna att välja e-hälsa i olika former, som videobesök och säkra inloggade tjänster på 1177 Vårdguiden.

– Vi har testat metoden med videomöte på flera vårdcentraler och ser att den kan användas på många sätt, till exempel vid sjukrådsrådgivning, hembesök och uppföljningar av besök. Den kan också kopplas till flera yrkesgrupper som sjuksköterskor eller kuratorer, säger Mara Kosovic.

Läs mer

E-Vårdcentralen EVC

Text: Susanne Fridberg, kommunikationsenheten, Region Östergötland, telefon 010-103 86 13

Till alla nyheter