Träning avlastar leden
Det är svårt att ge individuella råd om hur man ska behandla och förebygga besvären vid höftledsartros, eftersom orsakerna skiftar för olika personer och till del är okända. De allra flesta som har mildare artrosbesvär kan lindra dem med egenvård. Genom att lära sig hur man ska leva med sin artros kan man själv påverka hur sjukdomen utvecklas och hur man mår. God hjälp finns att få hos fysioterapeuter, som också i allt högre grad kan erbjuda särskilda artrosskolor, där man får lära sig både hur man ska träna och hur man i övrigt kan hjälpa sin höftled att fungera så bra som möjligt.
Fysioterapi är viktig redan vid lätta besvär
Redan när man börjar få besvär i höften är det viktigt att ta kontakt med en fysioterapeut för råd om hur man kan påverka sjukdomen. Man får råd dels om träning för att öka både kondition, muskelstyrka och rörlighet i höften, dels om hur man på andra sätt kan minska belastningen på höftleden. Att gå ned i vikt minskar belastningen för höftleden. Ibland kan det vara skönt med en käpp eller stav när man går. Man ska ha käppen på motsatt sida till den sida där man har ont. Då avlastar den leden bäst.
Det gäller att hitta en lagom balans mellan rörelse och vila, att inte sitta stilla för långa stunder utan att resa sig emellanåt, att skaffa bra skor med dämpande sula, att hitta sköna viloställningar eller att träffa en dietist för att få kostråd. Alla dessa små förändringar i vardagen kan var och en bidra till att höftleden belastas lagom mycket.
Brosket i höftleden mår bra av att belastas regelbundet. Det är inte farligt att röra sig och träna även om det gör ont. Man mår tvärtom oftast bättre av det, och ibland blir man så bra att man kan skjuta upp en operation.
Om man vet att sjukdomen finns i släkten kan det vara särskilt viktigt att försöka undvika övervikt och samtidigt inte förlora rörligheten i leden. Man kan också till en del minska riskerna genom att undvika extrem belastning på höftlederna i arbetet och på fritiden. Det är också bra att röra sig och vara fysiskt aktiv för att stärka muskler och leder. Av och till kan man behöva ta smärtstillande läkemedel.
Det är viktigt att komma igång med träning och egenvård tidigt, även för den som snabbt får allt värre besvär och så småningom behöver en operation. När man får ont finns det en risk att man tar ut mindre rörelser i höftleden. Det leder till att rörligheten minskar, att man blir stelare och att man får ont vid mindre och mindre rörelser. Därför är det viktigt att försöka behålla rörligheten i höftleden, även om det gör ont att träna rörlighet. Om man är vältränad och förberedd mår man snabbt mycket bättre även efter en operation. Träningen skadar inte leden och kan inte göra operationen mer komplicerad.
Artrosskolor
I allt fler delar av landet driver fysioterapeuter nu så kallade artrosskolor, där man i grupp får samlad information kring hur man med enkla medel i vardagen kan göra så att belastningen på höftleden blir mera lagom. Din lokala vårdcentral kan hänvisa dig till din närmaste artroskola. Man får också hjälp att komma igång med lämplig träning. Ett besök på en artrosskola brukar kosta lika mycket som ett vanligt besök hos en fysioterapeut.
Om det inte finns en fysioterapeut på orten där du bor kan du få hjälp via webbaserad artrosskola som du kan hitta på nätet. Man kan också titta i det så kallade Boaregistret, som är ett nationellt kvalitetsregister för personer med artros.
Man kan behöva smärtstillande läkemedel
Man kan av och till ha så ont i höftleden att det känns obehagligt att röra på sig. Då kan det vara klokt att lindra smärtan före träning med smärtstillande läkemedel. På apoteket finns receptfria läkemedel som innehåller det smärtstillande ämnet paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil. Dessa medel har som regel små biverkningar om de används enligt bruksanvisningen och kan göra stor skillnad på smärtan när man vill röra på sig.
Höftledsartros är en sjukdom som i början går i skov, vilket innebär att man periodvis inte har några besvär men periodvis kan ha besvärligt ont. Om det inte är tillräckligt att ta smärtstillande bara vid enstaka tillfällen kan man under en period ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol regelbundet på morgonen och kvällen, eller morgon, middag, kväll, för att bryta smärtan. Det är bra att veta att det idag inte finns något läkemedel som botar artros. Har man inga större besvär finns det ingen anledning att ta läkemedel.
Man kan också prova inflammationshämmande läkemedel, så kallade NSAID, som till exempel Ipren, Naproxen eller Pronaxen, som finns receptfritt på apoteket. Dessa läkemedel kan ge besvär med sveda i magen. Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår ska man inte använda NSAID, utan man bör använda paracetamol istället. Rådgör med din läkare.
Ny höftled kan behövas
Ibland fortsätter höftledsartrosen att försämras trots att man gör allt man kan för att motverka det. Om inte andra behandlingar hjälper längre kan man behöva få en ny höftled inopererad. Då ersätts lårbenshals, lårbenshuvud och ledskål med konstgjorda delar, en så kallad höftledsprotes. Protesen består vanligtvis av plast och metall.
Det finns två olika operationsmetoder. Den ena innebär att de nya delarna cementeras fast. Den andra innebär att protesen inte cementeras fast, utan får växa fast i benet. Den senare metoden används oftare på yngre personer eftersom de kan behöva opereras flera gånger. Om leden inte är cementerad är det lättare nästa gång man kan behöva gå igenom en operation.
När en ny höftled opereras
in ersätts lårbenshals,
lårbenshuvud och ledskål
med konstgjorda delar
A. Höftprotes som är
konstruerad för att växa
fast i benet
B. Höftprotes som
cementeras fast i benet