Ben och fötter

Artros i stortån

I kroppens leder finns det brosk som ger stadga och gör att skelettets ben kan glida mot varandra. Artros innebär en obalans mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av brosk.

Orsaken till att man kan få artros i stortån är oftast okänd, men risken ökar efter skador.

När man har artros i stortåns grundled, den näst yttersta leden, kallas det också för stel stortå, eller hallux rigidus.

Artros får man oftast efter 50-årsåldern och uppåt. Det är fler kvinnor än män som får det.

Läs om hallux valgus och ledvärk.

Symtom

Besvären kommer smygande och stortån blir stel, svullen och gör ont när du går. Om du plötsligt får ont i tån beror det oftast inte på artros.

Behandling

Du kan bli hjälpt av att ha en tjock och lite stel sula på skon. Det gör att leden inte rör sig så mycket när du går och då gör det mindre ont. Du kan hitta skor med kraftiga sulor i en vanlig skoaffär.

En ortopedingenjör kan hjälpa dig med olika åtgärder som inlägg, skor eller anpassning av skor, om du fortfarande har besvär trots att du använder bra skor.

Ibland kan du få en kortisonspruta i den ömmande leden.

Du kan behöva opereras om du har stora besvär. En operation kan göras på olika sätt. Vanligast är att du får steloperera leden, vilket resulterar i att smärtan minskar eller försvinner. Efter operationen brukar man inte uppleva stora besvär av att leden blivit orörlig eftersom artrosen redan gjort leden ganska orörlig innan. Du får lokalbedövning under operationen och kan åka hem samma dag. Det är vanligt att du får ha en så kallad behandlingssko i åtta veckor.

Du kan ta smärtstillande läkemedel dygnen efter operationen. Du kan behöva vara sjukskriven under en eller ett par veckor efter operationen om du har ett kontorsarbete. Har du ett tyngre arbete behöver du vara sjukskriven något längre.

När ska jag söka vård?

Du bör kontakta en vårdcentral om du har svåra besvär som inte går över.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Örebro län

Sök vård hos fysioterapeut i Örebro län

Du kan själv söka hjälp hos en fysioterapeut på din vårdcentral. Vid besök gör fysioterapeuten en undersökning av dina besvär och ställer diagnosen artros. Här hittar du din vårdcentral i Örebro län.

Artrosskola i Örebro län

Du som har artros blir erbjuden att gå artrosskola. Artrosskolan finns i fysisk form som gruppverksamhet på vårdcentralen eller digitalt på nätet. Väljer du att ta del av den digitala artrosskolan så läggs utbildningen till som en e-tjänst via Stöd och behandling på 1177.se av din fysioterapeut. E-legitimation krävs för deltagande i digital artrosskola.

Läs mer om innehåll och hur du anmäler intresse på sidan, Artrosskola, fysiskt eller digitalt.

Till toppen av sidan