Lämna prov och få provsvar om covid-19

Provtagning för covid-19 (PCR) i Örebro län

Innehållet gäller Örebro län

Här finns information om hur provtagning för covid-19 går till i Örebro län.

De flesta behöver inte lämna prov vid symtom på covid-19. Men en del behöver göra det. Läs mer om vem ska ska lämna prov för covid-19.

För dig med e-legitimation: hämta testkit från låda

Låda med testkit för covid-19
Låda med testkit för covid-19.

Du som ska testa dig för covid-19 kan hämta testkit och lämna in ditt prov via särskilda lådor som finns runt om i länet. Du behöver ha e-legitimation. Erbjudandet gäller för personer från 5 år.

Så här går det till:

 • Hämta testkit från någon av lådorna
 • Testa dig
 • Registrera prov på 1177.se med hjälp av e-legitimation
 • Lämna in prov i någon av lådorna för analys
 • Provsvar kan du se inom 3 dygn genom att logga in på 1177.se. Godkänn aviseringar under inställningar i inloggat läge, så får du en avisering via sms eller e-post när provsvaret kommit.

Om möjligt hämtas och lämnas testkitet av någon som är symtomfri. Om det inte är möjligt är det bra om du tar dig till lådan på ett smittsäkert sätt. 

Så testar du dig och registrerar ditt testkit från låda

För att testa dig med ett testkit från en låda behöver du ha e-legitimation (bankID eller Freja eID Plus). Med hjälp av e-legitimationen loggar du in på 1177.se och kopplar ditt prov till dig. 

Barn och unga

Vårdnadshavare registrerar prov för barn 5-12 år. Som vårdnadshavare loggar du in på 1177.se, aktiverar ombudsläget för ditt barn och registrerar provet på barnet.

Barn från 13 år registrerar sitt prov med egen e-legitimation. Vårdnadshavare kan inte agera ombud för barn som fyllt 13 år.

Läs mer om e-legitimation och hur du skaffar e-legitimation.

Instruktioner

Filmen visar hur du testar dig för covid-19 med testkit från Lådan.

Frågor och svar om testkit via låda

Tänk om jag gör fel när jag ska ta prov och inte har någon att fråga?

Provtagningsmetoden, som består av en kombination av prov från svalg och näsa, är utformad för att ge ett så säkert svar som möjligt vid egenprovtagning.

Du behöver inte vara orolig för att näspinnen inte kommer tillräckligt långt in. Kombinationen med gurgelprovet gör att det blir ett bra prov. Men det är viktigt att följa instruktionerna du får. Läs igenom hela instruktionen innan du börjar. Du kan också titta på vår instruktionsfilm innan du testar dig. 

Hur vet jag om jag registrerat mitt prov på rätt sätt?

Det är viktigt att slutföra sin provregistrering när du loggat in på 1177.se. En grön ruta med informationen ”Testkit registrerat!” betyder att du är klar. Slutför du inte provregistreringen får du inget provsvar. Om du blir osäker i efterhand om du slutfört registreringen kan du som inloggad på 1177.se se om det finns en beställning under Egen provhantering, läs mer här.

Vad ska jag göra om min beställning - mitt prov som jag trott att jag registrerat - inte syns i ”Egen provhantering” på 1177.se?

Om du har kvar instruktionerna med testkitsnumret kan du registrera ditt prov på nytt. Din beställning tas då omhand på laboratoriet där ditt prov sparas ett par dagar och du kommer att få provsvar. Du registrerar ditt prov enligt instruktionerna. En grön ruta med informationen ”Testkit registrerat!” på 1177.se betyder att du slutfört registreringen och är klar.

Om du inte har kvar testkitsnumret behöver du tyvärr hämta ett nytt testkit och börja om. Alternativt ringa din vårdcentral och boka en tid för upphämtning av test och sedan få provsvaret via post.

Kan jag testa mig vid lådan?

Undvik att testa dig precis intill lådan eller på platser där kö eller trängsel kan uppstå. Om du kör till lådan är bilen en bra plats att provta sig på, då kan du snabbt lämna in provet efter själva provtagningen.

Vi ber dig att inte gå in i våra verksamheter intill lådan, för att eventuell smitta inte ska spridas vidare.

Kan jag hämta testkit från en låda och lämna in prov i en annan låda?

Ja, det går bra att lämna in prov i en annan låda än den du hämtade testkit från. Här finns lådornas öppettider.

Däremot ska du inte gå in på vårdcentral för att lämna in prov. 

Här finns lådor

Samtliga lådor står utomhus, följ skyltning.

Öppettider vardagar dagtid

 • Utanför länets samtliga vårdcentraler
  måndag - torsdag 08.00-16.30
  fredagar samt dag innan röd dag 08.00-15.45
  Observera
  - Att öppettiderna inte gäller vårdcentralernas jourmottagningar.

  - I Kumla finns lådan utanför vårdcentralens Fylstamottagning. Lådan är öppen 08.00-21.00 under vardagar.

  - Lådan utanför mottagningen i Fellingsbro (Freja vårdcentral) är sommarstängd 20 juni-19 augusti.
 • USÖ, utanför M-huset och provtagningen
  Lådan finns tillgänglig dygnet runt
  lådan står utomhus vid den s.k. färdtjänstentrén som ligger till höger om huvudentrén

Öppettider kvällar och helger

För dig utan e-legitimation: ring och boka tid

Du som saknar e-legitimation eller svenskt personnummer kan ringa en vårdcentral för att boka tid för upphämtning av ett personligt testkit. Du tar testet själv enligt instruktioner och lämnar sedan in provet i någon av regionens lådor för covid-test. Du behöver kunna legitimera dig vid upphämtningen. Om du skickar ett ombud för upphämtning av testkit måste hen visa bådas legitimation.

Gravid?

Är du gravid och har symtom för covid-19? Då ska du lämna prov (PCR). Ta kontakt med din barnmorskemottagning/sjukvården vid  andningsbesvär/ihållande hög feber/försämrat allmäntillstånd, även om du inte fått svar på ditt prov än.

Till toppen av sidan