Tillgången på vaccin är begränsad och därmed finns begränsade vaccinationstider.

VÅRDEN I ÖREBRO LÄN

Corona - psykisk hälsa

Innehållet gäller Örebro län

Många känner oro på grund av coronaviruset. Här har vi samlat information från olika organisationer som ger råd och stöd för både barn och vuxna.

En person sitter vid ett bord och tittar ut genom fönstret.

Informationen är uppdelad och vänder sig till:

  • Barn 0-12 år
  • Unga 12-25 år
  • Vuxna
  • Företagare

Här finns tips och egenvårdsråd att börja med. Om du behöver söka vård finns även information om var du kan vända dig för att få hjälp. Det är viktigt att inte vänta för länge med att söka vård oavsett anledning.

Barn

Information och självhjälpsråd

På sidan För barn om Corona kan du se en film om vad coronaviruset är, och vad du kan göra för att inte sprida smitta eller bli smittad. Du får tips och råd om att vara hemma mycket och vad du kan göra om du är orolig.

Här finns material från Rädda barnen som stöd om du känner dig orolig för coronaviruset, bland annat en film.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har också samlat information, råd och tips för barn och föräldrar.

Kontakt med vården

Här kan du söka kontaktinformation till din vårdcentral i Örebro län. Vårdcentralen hjälper dig att nå kurator, psykolog eller samtalsmottagning barn och unga 6-14 år.

Till barn- och ungdomspsykiatrin kan du vända dig vid lite svårare psykiska besvär som gör att du inte orkar med vardagen och livet. Boka telefontid för rådgivning eller nyanmälan till barn och ungdomspsykiatrin (bup). Ring 019-602 58 00 måndag-fredag kl 06.30-12.00.

Unga

Information och självhjälpsråd

Information, råd och tips för ungdomar, 12-25 år, från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

På ungdomsmottagningen, Umo.se, hittar du tips på vad du kan göra för att må bättre.

På 1177.se finns en kontaktlista till stödlinjer och telefonjourer som erbjuder råd och stöd om beroende. Här kan du också hitta mer om Psykisk hälsa och hur du kan må bättre vid oro och andra krissituationer.

Kontakt med vården

Hitta kontaktuppgifter till din vårdcentral i Örebro län. Vårdcentralen hjälper dig att nå kurator, psykolog eller Samtalsmottagning barn och unga 6-14 år.

Är du mellan 15-22 år kan du vända dig till en Ungdomsmottagning om du har frågor eller behöver hjälp och stöd. Ungdomsmottagningen finns i Örebro, Lindesberg, Hallsberg och Karlskoga. Du kan boka ett besök, eller komma på drop in. Du kan också träffa oss digitalt via appen "Ungdomsmottagningen Örebro". Ladda ner appen för Android via länken: Google Play
Ladda ner appen för iOS via länken: Apple Store

Barn och ungdomspsykiatrin (bup), upp till och med 17 år. Till barn- och ungdomspsykiatrin kan du vända dig vid lite svårare psykiska besvär som gör att du inte orkar med vardagen och livet. Boka telefontid för rådgivning eller nyanmälan till barn och ungdomspsykiatrin (bup). Ring 019-602 58 00 måndag-fredag kl 06.30-12.00.

Allmänpsykiatrisk öppenvård är till för dig som är 18 år eller äldre och som har svårare psykiska problem eller psykisk sjukdom. Våra öppenvårdsmottagningar finns i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg samt i Örebro. För dig som bor i  Örebro eller Lekeberg. För dig som bor i övriga kommuner i Örebro län finns mottagningar i Hallsberg, Karlskoga och Lindesberg.

Vuxna

Information och självhjälpsråd

Röda Korset har inrättat en stödtelefon under coronakrisen.

Äldrelinjen hos föreningen MIND riktar sig till dig som mår psykiskt dåligt eller som längtar efter någon att prata med.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har sammanställt  information, råd och tips för vuxna och för äldre.

På 1177.se finns en kontaktlista till stödlinjer och telefonjourer som erbjuder råd och stöd om beroende. Här kan du också hitta mer om Psykisk hälsa och hur du kan må bättre vid oro och andra krissituationer.

Kontakt med vården

Här kan du söka kontaktinformation till din vårdcentral i Örebro län.

Vårdcentralernas digitala mottagning. Med Region Örebro läns app kan du träffa läkare, psykolog, kurator och tobaksavvänjare och få hjälp och råd via videosamtal. Det enda du behöver är en internetuppkoppling och mobilt BankID.

Allmänpsykiatrisk öppenvård är till för dig som är vuxen och som har svårare psykiska problem eller psykisk sjukdom. Våra öppenvårdsmottagningar finns i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg samt i Örebro.

När det är akut

I ett akut läge ska du inte vänta med att söka vård. Utöver vårdcentral och psykiatriska mottagningar finns jour- och akutmottagningar under helger, kvällar och nätter.

Vårdcentralsjourer i Örebro län

Psykiatrisk akutmottagning i Örebro

Vid livshotande tillstånd - ring 112

Utbildningsakuten

Region Örebro län har sammanställt en sida med olika utbildningsmöjligheter. Läs mer om Utbildningsakuten.

På 1177 kan du läsa mer om Psykisk hälsa och hur du kan må bättre vid oro och andra krissituationer.

Företagare

Drabbad av Coronavirusets effekter? Företagsjouren hjälper dig med kontakter och information för professionell företagsrådgivning, affärsutveckling och finansiering.

På 1177 kan du läsa mer om Psykisk hälsa och hur du kan må bättre vid oro och andra krissituationer.

Till toppen av sidan