PERSONLIGA BERÄTTELSER

Krönika: Oro för pengar kan vara det värsta

av Maja Aase

Cancer räcker och blir över. Livet behöver inte fler problem. Men många sjuka är även oroliga för sin ekonomi. Och utan pengar är det svårare att känna sig frisk.

Direkt efter cancerdiagnosen började en god vän att planera för att resa. Familjen skulle med och de skulle åka överallt. Inte en storstad skulle de missa. Efter avslutad behandling ville han leva intensivt och välja alternativet extra allt, ständigt i rörelse. Barnen skulle glömma bort att han varit sjuk. Samtidigt fick även en annan bekant cancer, men hon fick stanna hemma: att resa jorden runt var otänkbart. När resenären pratade om biljetter och bokningar visste jag att väninnan inte kunde unna sig någonting extra som ensamstående med två tonårssöner, och en låg lön från början. Tyvärr, ingen uppiggande tripp till Paris.

I den första goda vännens fall märktes knappt sjukdomen i plånboken. Han hade egna försäkringar, avtal genom jobbet, en generös arbetsgivare, sparade pengar och en hårt arbetande fru. I den andra väninnans fall betydde ersättningen från Försäkringskassan att det vanliga livet liksom krympte ihop. På flera sätt. Det vore alltför käckt och enkelt att konstatera att hon fick finna sin livsglädje i det enkla, i en stund i solen och tacksamheten över ännu en vanlig vardag. Visst, så var det också. Men för henne och för de flesta andra betyder cancer en verklig oro när pengarna inte räcker till. En rädsla som är lika påtaglig som viljan att bekämpa cancern. Sjuka kan få sin ekonomi förstörd och att få hjälp är inte alltid lätt.

Den ensamstående mamman sökte och fick ett stipendium på några tusen och ett födelsekalas blev av. Den dagen var en glad dag. Men den berättigade oron för hyran och maten släppte inte, samtidigt som behandlingen mot cancern var tuff och tröttande. En kväll letade vi tillsammans på nätet för att läsa om hur andra klarade sig, och insåg snabbt att pengar är en stor fråga för cancerdrabbade. För föräldrar till sjuka barn. För timanställda och egenföretagare. Och för dem utan jobb eller med tillfälliga påhugg. När sjukdomen drar ut på tiden blir det värre. Bristen på pengar fortsätter för den arbetslösa och för den som har svårt att arbeta lika hårt som förut. Eller helt enkelt inte blir frisk. 

En del klagar och protesterar. Andra flyttar eller lånar. De flesta knäpper igen börsen och håller tummarna. Cancer är livsavgörande, för dem med mycket pengar och för dem med lite.

Ingen cancersjuk skulle säga att pengar är viktigare än livet. Men de med cancer vill till fullo kunna koncentrera sina krafter på att överleva. Oavsett privatekonomi.

Maja Aases signatur
Till toppen av sidan