Stresshantering och sömn

Mindfulness i vardagen - övningar

Mindfulness är en metod som kan användas för att hantera stress och oro. Metoden är enkel men kräver övning. Här får du en introduktion till hur du kan öva mindfulness.

Närbild på en person som sitter stilla med händerna i knät.

Mindfulness är en metod inom meditation. Den består i att du är uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. Här kan du läsa mer om mindfulness.

Det här är grundläggande för mindfulness:

 • Du är närvarande i stunden.
 • Du riktar din uppmärksamhet och din andning på känslor eller mot kroppen.
 • Du accepterar dina tankar och känslor utan att värdera eller döma dem.

En enkel metod som du kan öva på när som helst

Öva på att vara närvarande och på att uppleva vad som händer runt omkring dig. Du kan öva när som helst, till exempel på bussen, när du duschar eller när du lagar mat. Ge inte upp, det tar tid att lära sig att bli medvetet närvarande. För en del kan det vara svårare än för andra.

Du kan börja öva med övningar som finns beskrivna i den här texten. Du kan också hitta övningar på nätet.

Övningar

Du behöver inte någon speciell utrustning för att öva mindfulness. Här är sex exempel på övningar. De två första handlar om att vara närvarande i vardagen medan du äter ett äpple och medan du duschar.  Övning nummer tre är en meditationsövning med fokus riktad mot andningen. Övning fyra och fem har också fokus på andning, men även på att rikta uppmärksamheten mot kroppen. Övning sex handlar om så kallad självmedkänsla. Här kan du läsa mer om självmedkänsla.

Övning 1: Äta ett äpple

 1. Håll äpplet i handen och se på färgen och formen, vrid och vänd så du kan betrakta det från alla håll. Lukta och känn på ytan.
 2. Ta ett bett och undersök biten med tungan. Uppmärksamma vad som händer i munnen, saliven som rinner till. Tugga långsamt och upplev smaken.
 3. Uppmärksamma hur det känns när du har tuggat färdigt och sväljer.
 4. Gör din undersökning noga, som om du efteråt skulle beskriva din upplevelse för någon som aldrig har sett ett äpple.

Liknande enkla övningar kan du göra när som helst under dagen, till exempel när du lagar mat, diskar, pratar med någon, borstar tänderna eller äter frukost.

Övning 2: I duschen

Duscha och försök att uppmärksamma allt som sker, som om det var första gången i ditt liv du duschade. Känn luften och vattnet mot din kropp. Lägg märke till hur det känns när du ändrar vattnets temperatur, när du tvålar in dig eller när du torkar dig med handduken. Hur känns det att hälla tvål eller schampo i handen? Vilka ljud hör du och vilka dofter känner du? 

Övning 3: Fokusera på det naturliga andetaget utan att styra andningen

Det är oftare lättare att bli lugn om du fokuserar på andningen. Så fort du känner tecken på oro kan du ta tre långsamma andetag. På så sätt kan du stanna upp, samla uppmärksamheten och få distans till dina tankar och känslor.

Gör en enkel övning så här:

 1. Sitt på en stol eller till exempel på en kudde på golvet med benen i kors. Lägg gärna kuddar under knäna om knäna inte når ned till golvet. Det gör att du sitter mer stadigt och lättare kan hålla en rak och stadig ställning. Sitt med rak rygg. Om du vill kan du sitta utan att luta dig mot något ryggstöd.
 2. Rikta uppmärksamheten på andningen. Blunda om det känns bra. Du som inte vill blunda kan kisa med ögonen och titta snett ner i golvet. Lyssna på andetagen.
 3. Känn var du har andningen, i bröstet eller magen. Följ din naturliga inandning hela vägen in. Följ sedan utandningen hela vägen ut. Fortsätt så.
 4. Du upptäcker att det finns fullt av tankar, det är helt normalt. Se tankarna, acceptera dem, släpp dem och kom tillbaka till andningen.

Övning 4: Rikta uppmärksamheten mot din kropp

Den här övningen kan till exempel vara bra att använda om du har svårt att sova eftersom den gör att du lättare kan bli avspänd.

 1. Ligg på en säng eller till exempel på en matta på golvet. Låt benen vara lite åtskilda och fötterna falla ut mot sidorna, armarna utefter sidorna av kroppen.
 2. Slut ögonen och dra ett par djupa andetag. Låt kroppen bli mjukare vid varje utandning.
 3. Var uppmärksam på hur magen rör sig i takt med andningen och följ dessa rörelser en liten stund. Under hela övningen försöker du då och då kontakta andningsrörelserna i magen. Då tränar du dig att rikta uppmärksamheten dit även om du är upptagen med annat.
 4. Rikta uppmärksamheten mot kroppen. Låt kroppsdelarna ligga still medan du riktar fokus mot dem. Börja med vänster stortå. Vad känner du här i just detta ögonblick? Värme, kyla, tryck, klåda? Känn efter hur det känns inuti tån just nu? Kan du känna stickningar, vibrationer eller något annat? Kanske känner du inte något alls, förnimmelser från kroppen kommer och går.
 5. Från stortån fortsätter du till de andra tårna och därefter till hela foten. Känn igenom höger fot på samma sätt och fortsätt i båda benen på en gång, underbenen, knäna och låren. Sedan går du igenom skinkorna, bäckenet, höfterna och underlivet. Gå igenom magen, ryggen, bröstkorgen och båda armarna med början i fingertopparna. Fortsätt uppför armarna med handflator, handrygg, handleder, underarmar, armbåge, armveck och överarmar. Nu är det dags för nacke, hals, huvud, öron och ansiktet. Känn igenom munnen, tungan, gommen och tänderna.
 6. Avsluta med att återgå till andningen och andningsrörelserna en liten stund. När du är klar kan du öppna ögonen och kanske sträcka lite på dig.

Övning 5: Känna det du känner

 1. Sätt dig bekvämt, till exempel på en stol eller på en kudde på golvet med benen i kors. Lägg gärna kuddar under knäna om knäna inte når ner till golvet. Det gör att du sitter mer stadigt och kan lättare hålla en rak och stadig ställning.
 2. Slut ögonen och fokusera på andningsrörelserna i magen en stund. Observera känslan som finns just nu. Var i kroppen kan du känna känslan? Försök vara så exakt som möjligt i din beskrivning av känslan. Var sitter den, hur stor är den, känns den ytlig eller djup? Kan du beskriva färg och form? Försök att hitta ord för det du känner, till exempel ”ett tryck, kramp, det känns som om. . .”
 3. Tillåt känslan och acceptera den som den är. Fortsätt bara att noga lägga märke till vad som händer inom dig.
 4. Avsluta med att koncentrera dig på andningen en stund innan du öppnar ögonen och avslutar övningen.

Övning 6: Öva självmedkänsla

Den här övningen kan vara bra att göra när något är tungt eller när självkritiken är stark.

 1. Stanna upp och konstatera att just nu är det svårt.
 2. Lägg en hand på hjärtat eller på ett annat ställe på kroppen som känns bekvämt. Låt kroppen känna värmen genom handkontakten.
 3. Säg milt till dig själv att det är tungt och jobbigt, att det är fler som i samma situation känner likadant och det är en del av livet.
 4. Om det känns bra, vagga från sida till sida för att förstärka den kroppsliga lugnande upplevelsen, som när man vaggar ett barn till ro.

Självmedkänsla innebär att du finns för dig själv när du möter en motgång. Samtidigt är det viktigt att inte ha förväntningen att allt blir bra om du bara gör den här övningen. Övningen kan inte få smärtan eller svårigheten som du går igenom att försvinna. Däremot kan övningen göra det lättare för dig att hantera det svåra och att minska din självkritik. 

Det kan ibland kännas jobbigt att vara vänlig mot sig själv. Det kan väcka en sorg över det man inte fått. Om du vill ha hjälp med att fortsätta kan du kontakta en terapeut som kan dosera övningarna genom så kallad CFT. Det står för Compassion focused therapy vilket betyder terapi med självmedkänsla.

Fler övningar

Här får du tips om fler övningar i mindfulness:

 • Följ tre inandningar och tre utandningar när du känner dig uppjagad eller stressad. Vänd hela din uppmärksamhet mot andningen.
 • Börja med att sitta stilla i fem minuter och koncentrera dig enbart på inandningen och utandningen. Upprepa varje dag. Efter lite träning går det att stå en stund var som helst, när du handlar eller på bussen.
 • Sitt stilla och njut länge av en kopp te eller kaffe. Känn doften, smaken och värmen.
 • Naturen kan hjälpa dig att känna nuet – uppmärksamma ljud, dofter och färger när du är i skogen eller på stranden.
 • När du befinner dig i en känslosam situation, stanna upp och upplev din andning för att kunna möta det svåra. Utforska hur det känns i olika delar av kroppen utan att värdera din upplevelse. Bara notera och se vad som händer, ögonblick för ögonblick.
 • Var utomhus utan klocka och utan tid att passa. Öppna alla sinnen, hör ljudet av fågelkvitter, känn vinden mot din kind, solens varma strålar eller regnets våta beröring. Känner du doften av årstiden?
 • Stanna då och då upp och observera din omgivning. Var närvarande i det du uppmärksammar. Om du till exempel är i en park och ser hur mycket blommor som finns i en rabatt noterar du hur dina sinnen registrerar detta.
 • Om du har spänningar eller lindrig värk, möt obehaget genom att sitta eller ligga ner och samtidigt uppleva både andningen och förnimmelsen av spänning eller värk i kroppen. Observera hur kroppsförnimmelserna kommer och går, hur de ständigt förändras.
 • Känn dofterna när du lagar mat. Se grönsakernas färgnyanser, känn smakerna, tänk på vad du gör i varje moment. Hur känns det att skära igenom löken? Gör det till en daglig vana att vara närvarande när du till exempel lagar mat, sitter vid matbordet eller dricker en kopp te.

Läs mer på 1177.se

Avslappning för hela kroppen

Här kan du lyssna på fyra olika avslappningsövningar med olika längd. Övningarna hjälper dig att slappna av i hela kroppen. Du kan sitta eller ligga när du lyssnar på övningarna.

Mindfulness

Mindfulness är en metod som kan användas för att hantera stress och oro. Metoden går ut på att du fokuserar på det som finns i just denna stund, i nuet. Mindfulness används ibland inom sjukvården för att lättare hantera stress, ångest och nedstämdhet.

Avslappning genom andning

Du som känner dig stressad kan pröva att göra andningsövningar för att slappna av. Du kan öva avslappning på många olika platser, till exempel när du åker buss, när du är i ett väntrum, på din skola eller arbetsplats. Du kan också öva avslappning när du ligger ner.

Till toppen av sidan