Kumla vårdcentral, Kumla

Norra Kungsvägen 10, Kumla

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer:

019-602 91 20

Öppet idag

Stängt

  Telefontid idag

  Stängt

   Fler tider och telefonnummer

   Telefontider

   • Mån-Fre07:00 - 16:30

   Öppettider:

   • Mån-Fre08:00 - 17:00
   Besöksadress:
   Norra Kungsvägen 10, Kumla
   Län, kommun:
   Örebro län, Kumla
   Postadress:
   Primärvården, Box 1613, 701 16 Örebro
   Webbplats:
   http://www.regionorebrolan.se/kumlavc

   Vägbeskrivning

   Hitta hit:

   Kumla vårdcentral är uppdelad på två mottagningar: Fylstamottagningen och Kungsvägsmottagningen. Under rubriken Relaterade mottagningar hittar du länkar till respektive mottagning.

   Publicerad: 2020-04-06

   Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner om förkylning eller influensa, med feber och hosta. De flesta blir inte svårt sjuka, men en del behöver vård på sjukhus.

   Läs mer om covid-19 – coronavirus

   More about covid-19 in other languages

   Kumla vårdcentral har ett brett vårdutbud. Här finns distriktsläkar- och distriktssköterskemottagning, laboratorium, barnmorskemottagning, barnavårdscentral, sjukgymnastik och kuratorsverksamhet, allt under samma tak.

   Vi har också speciella mottagningar för dig med astma- och KOL, diabetes och högt blodtryck.

   Läs mer om de olika mottagningarna och vad du kan får hjälp med där.

   • Vid Astma- och KOL-mottagningen utreds patienter med symptom som kan tyda på astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom - KOL, eller annan lungsjukdom. 

    För att säkerställa diagnosen mäts lungfunktionen med spirometri. Din behandling följs upp och du får information om hur själv kan påverka din hälsa. Du som vill sluta röka eller snusa får hjälp och stöd med det.

    Vid Astma- och KOL-mottagningen träffar du en distriktssköterska som är specialiserad på sjukdomar i luftvägarna. Om du behöver behandling kan den ges i samarbete med läkare, sjukgymnast, kurator eller arbetsterapeut.

    Till den här mottagningen blir du remitterad av distriktsläkare eller distriktssköterska för utredning.

    Astma- och KOL-sjuksköterska: telefon  019-602 91 20

    Mer information om astma och KOL

   • På barnavårdscentralen, BVC, får du svar på frågor om ditt barns hälsa och erbjuds stöd i föräldraskapet. Den första kontakten med BVC får du oftast någon vecka efter hemkomsten från BB. Din sjuksköterska på BVC tar kontakt med dig för att boka ett första besök hemma hos dig eller på barnavårdscentralen. Kontakten med oss fortsätter sedan fram tills ditt barn börjar i förskoleklass. För att förebygga och upptäcka sjukdomar hälsoundersöks och vaccineras ditt barn. 

    Du och ditt barn är välkomna till oss efter tidsbeställning.

    Kontaktuppgifter till Barnvårdecentralen i Kumla

    Om ditt barn är sjukt och i behov av läkarkontakt ringer du istället distriktsläkarmottagningen på telefon 019-602 91 20

    På BVC

   • Till barnmorskemottagningen är ni välkomna under graviditeten då vi erbjuder regelbundna besök och kontroller. Kontakta barnmorskemottagningen så fort du vet att du är gravid, så får du/ni en tid för ett första besök. Ni har också möjlighet att delta i föräldragrupp.

    Ni är även välkomna till oss för att få råd om preventivmedel. Vi informerar om och kan eventuellt ta prov för att hitta sexuellt överförbara infektioner.

    Vi utför också gynekologiska cellprovskontroller som alla kvinnor mellan 23 och 59 år får kallelse till. Du kan avboka och omboka din tid för gynekologisk cellprovtagning genom att logga in på våra e-tjänster på 1177.se

    Du är välkommen till oss efter tidsbokning.

    Telefon: 019-602 98 35

    Adress
    Familjens Hus
    Magasinsgatan 4
    692 37 Kumla

    Mer information på 1177.se

   • Till blodtrycksmottagningen kommer patienter som har högt blodtryck - hypertoni.

    Hit kommer du för att kontrollera ditt blodtryck och utvärdera din behandling. Du kan också få råd om motion och kost.  

    Till den här mottagningen kan du som patient själv beställa tid genom att ringa eller använda 1177 Vårdguidens e-tjänster. Du kan också bli remitterad av distriktsläkare.

    Telefontid: Tisdag och torsdag 11.30-12.00

    Telefon: 019-6029112

   • Till diabetesmottagningen kommer patienter som har diabetes, förstadium till diabetes och graviditetsdiabetes. Här får du råd för hur kan leva ett fullgott liv med din diabetes och hur du ska göra för att förebygga komplikationer.

    Vid diabetesmottagningen träffar du en diabetessköterska. Du kan också träffa en läkare eller dietist.

    Det du får hjälp med hos oss är:

    Livsstilsfrågor; kost, fysisk aktivitet, tobak och alkohol. Här träffas vi både individuellt och i grupp.Genomgång och utvärdering av aktuell behandling.Inställning av insulin samt utprovning av hjälpmedel exempelvis blodsockermätare.Kontroll av blodsocker, blodtryck, fötter och ögonbottenfoto.

    Till den här mottagningen kan du som patient beställa tid själv. Du kan också bli remitterad av distriktsläkare.

    Diabetesmottagningen är ansluten till Nationella diabetesregistret, NDR, som är ett kvalitetsregister för diabetesvården.

    Få information om diabetes typ 1 på 1177.se

    Få information om diabetes typ 2 på 1177.se

    Få information om graviditetsdiabetes på 1177.se

    Testa din risk för diabetes typ 2 på Diabetesförbundets webbplats

    Nationella Diabetesregistret, NDR

   • Hos den medicinska fotvårdsterapeuten kan du som har diabetes få hjälp med förebyggande och behandlande fotvård för att minska risken för allvarliga komplikationer. Har du exempelvis nedsatt känsel, nedsatt cirkulation, förhårdnader eller deformiteter i fötterna kan du få möjlighet att träffa en fotvårdsterapeut.

    För att få komma till den medicinska fotvårdsterapeuten behöver din diabetessköterska eller läkare på vårdcentralen göra en bedömning av dina fotproblem för att kunna skriva en remiss.

    Medicinska fotvårdsterapeuter finns på fem platser i länet: Askersunds vårdcentral, Adolfsbergs vårdcentral, Baggängens vårdcentral, Hällefors vårdcentral, Hallsbergs vårdcentral och Nora vårdcentral.

   • Distriktsläkaren är specialist i allmänmedicin och utreder och behandlar de vanligaste sjukdomarna i alla åldersgrupper. Skulle du behöva hjälp av andra specialister remitterar vi dig vidare och fungerar som din medicinska rådgivare. 

    För att boka tid till distriktsläkaren ringer du distriktssköterskan som först gör en medicinsk bedömning.

   • Distriktssköterskan ger dig råd om din hälsa och om sjukdomar och kan även skriva ut vissa läkemedel och kostnadsfria hjälpmedel. Distriktssköterskan gör ofta en första bedömning när du kontaktar vårdcentralen och utför sjukvårdande behandlingar som såromläggningar, borttagning av stygn, provtagning, injektioner, blodtryckskontroller. 

    Distriktssköterskan är en sjuksköterska som har specialiserat sig i öppen hälso- och sjukvård.

    För att komma till distriktssköterskan måste du först boka en tid.

   • Det finns olika tillfällen i livet då en samtalsbehandling hos en kurator är ett sätt att gå vidare och må bättre. Man kan behöva träffa en kurator vid kriser och sorg, stress, oro och ångest och vid depression eller när svårigheter i livssituationen påverkar hälsan.

    Kuratorn kan hjälpa dig att öka medvetenheten kring din livssituation och hur du kan stärka dina egna resurser för att få en bättre livskvalité. Du kan också få information om samhällsresurser och hjälp med myndighetskontakter om det behövs.

    För kuratorkontakt krävs remiss genom din läkare.

    Kurator med inriktning barn och unga 6-14 år: Telefon 019-602 97 80

    Mer information

     

   • På laboratoriet träffar du laboratoriepersonal som ansvarar för provtagning och analys av de prover som tas på vårdcentralen.

    Telefon: 019-602 91 22

    Öppettider för provtagning, drop-in
    Måndag - torsdag 8.00 - 12.00 och 13.00 - 15.00
    Fredag:8.00 - 10.00

     

    OBS! Drop-in för provtagning sker endast på Kungsvägsmottagningen.

    Att tänkta på innan du lämnar blod- eller urinprov:

   • Till sjukgymnasten kan du vända dig om du har besvär med smärta, stelhet eller andra problem från muskler, leder och nerver. Hit kan du också söka för kroppsliga besvär vid stress och spänningar. Vi ger dig en bedömning av dina besvär och tillsammans lägger vi upp en lämplig behandlingsplan. Behandlingen kan bestå av manuell terapi, akupunktur, träning, råd och utprovning av gånghjälpmedel.

    Vi kan också hjälpa dig att hitta ett bra sätt att bibehålla eller öka din fysiska aktivitet. Viktigt är att du som patient är aktiv i rehabiliteringen.

    Du kan söka direkt hos sjukgymnasten, utan remiss från läkare via vår Drop-in mottagning. Det gäller för dig som inte redan har en pågående kontakt.

    Telefon: 019-602 91 04

    Öppettider drop-in (begränsat antal platser)
    Måndag-onsdag och fredag: 10.00-11.00
    Torsdag: 13.00-14.00

    Träningssalens öppettider
    Måndag 7.30-16
    Tisdag 8-16
    Onsdag 7.30-17
    Torsdag 8-16
    Fredag 7.30-13

    Besöksadress: N:a Kungsvägen 6-8

     

   • Hos dietisten kan du få individuell kostrådgivning eller undervisning i grupp. Det är patienter som har diabetes typ 2, graviditetsdiabetes, nedsatt glukostolerans eller IBS (colon irritabile) som har möjlighet att träffa dietisten.

    För att komma till dietisten behöver du en remiss av diabetessköterskan eller läkaren.

    Telefon: 019-602 91 18

    Dietister finns inte vid alla vårdcentraler så det kan hända att du behöver åka till en annan vårdcentral om du fått en tid hos dietisten. Det framgår av den kallelse du fått.

   Om du blir sjuk, har skadat dig eller behöver hjälp med din psykiska hälsa är det i första hand till vårdcentralen du ska vända dig. Vi kan även hjälpa dig att leva mer hälsosamt.


   Du kan ringa oss eller kontakta oss genom våra e-tjänster.

   Driftsform

   Driftsform: Landsting/Region