LÄS ANDRAS FRÅGOR

Det kluckar i örat. Vad kan det vara?

Fråga

En eftermiddag började det helt plötsligt att "klucka" i mitt öra. Jag petade försiktigt med en bomullspinne men det kom ingenting. Sedan försvann det och det kändes lite ont i örat. Jag har inte varit förkyld, inte haft öronvärk eller något sådant. Vad kan detta vara?

Svar

Att det kluckar i örat kan ha flera orsaker.

En orsak kan vara att du har fått vatten i örat, eller att det är var eller annan vätska i hörselgången. Du fick ju inte ut något med bomullspinnen, så då borde det inte vara något sådant som är orsaken.

En annan orsak är att det är stopp i örontrumpeten. Örontrumpeten är en smal gång inne i huvudet som går mellan örat och ner till innanför näsans bakre del.
När stoppet släpper så kan ett kluckande eller knäppande ljud uppstå. Ofta så släpper stoppet inte helt på en gång utan i omgångar, så att ljudet hörs flera gånger. När stoppet släpper så brukar det också kunna göra ont i örat.

Det finns flera orsaker till ett sådant här stopp i örontrumpeten. En vanlig orsak är förkylningar. Allergi kan också ge stopp i örontrumpeten. Sedan kan du få stopp utan att det går att hitta någon orsak.

Vätska bakom trumhinnan brukar däremot inte höras som ett kluckande ljud.

Du skriver att dina besvär försvann och jag tycker inte att du behöver oroa dig för att det ska vara någon sjukdom.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan