KROPPSUNDERSÖKNINGAR OCH FUNKTIONSTEST

Undersökning av penisen och pungen

Det finns många anledningar till att undersöka penisen och pungen. Kanske har du sett vårtor, sår eller utslag som du är orolig för. Andra anledningar kan vara att det svider, kliar, gör ont eller att förhuden är trång.

Förberedelser innan undersökningen

Tänk på att du inte ska ha kissat på två timmar innan du kommer till mottagningen. Du kan behöva lämna ett urinprov, och om du har kissat inom två timmar blir resultatet av provet inte lika säkert. Du behöver inte förbereda dig på något annat sätt.

När du kommer till mottagningen brukar den som ska undersöka dig ställa några frågor om varför du vill bli undersökt och om du har blivit undersökt förut. Du får också berätta om du har haft någon typ av sex. Det är för att den som undersöker dig ska veta vilka undersökningar hen ska göra och vilka prover hen ska ta.

Den som ska undersöka dig berättar innan hur undersökningen kommer att gå till.

Så går undersökningen till

Undersökningen görs av en barnmorska, sjuksköterska eller läkare. Den som undersöker brukar vanligtvis berätta vad hen gör och ser medan hen gör undersökningen.

Undersökningen av penisen

Först får du dra ner kläderna på underkroppen till knäna. Sedan får du lägga dig på rygg på en brits.

Den som undersöker håller i penisen och tittar på huden på penisen. Om du inte är omskuren dras förhuden tillbaka, och insidan av förhuden och ollonet undersöks. Om du har blåsor eller sår på penisen tar hen prov från dem. Den som undersöker dig har plasthandskar på sig.

Passa på att fråga om det är något särskilt som du undrar över. Då kan hen också undersöka det.

Undersökningen av pungen

Det vanligaste är att du får ligga ner när pungen undersöks, men ibland kan du få stå upp.

En undersökning av pungen innebär att den som undersöker känner på testiklarna och bitestiklarna.

Säg till om du är orolig

Det kan kännas lite nervöst innan en undersökning av penisen och pungen. Säg till den som undersöker dig om du är orolig innan undersökningen, eller om något känns fel eller gör ont under tiden.

Du har alltid rätt att ställa frågor eller avbryta undersökningen när du vill.

Undersökningen gör inte ont

Första gången du blir undersökt kan det kännas lite ovant, men det gör inte ont. För många kan det vara en lättnad att få svar på sådant som de har undrat över. Det kan också kännas skönt att få veta att allting ser bra ut och är som det ska vara.

Varför görs undersökningen?

En vanlig anledning till att vilja göra en undersökning är för att du har sett något på penisen eller pungen som du undrar över. Det kan vara prickar, knottror eller utslag. Andra anledningar kan vara att du har något besvär, som att det svider, kliar, gör ont eller att förhuden är trång.

Könssjukdomar                          

Om du har fått vårtor, blåsor eller sår efter att ha haft oskyddat sex görs en undersökning för att se om det kan bero på till exempel kondylom eller herpes i underlivet.

Flytningar från urinröret kan vara ett tecken på en könssjukdom, som klamydia, gonorré eller mykoplasma i underlivet.

Infektion under förhuden

Om det kliar, svider, svullnar eller att huden fjällar under förhuden kan det vara tecken på en infektion. Det kan också komma lite var under förhuden.

Infektionen beror på att det har samlats bakterier eller svamp under förhuden som orsakar besvär. Orsaken är ofta att huden först har torkats ut av tvål när man tvättar för ofta och för intensivt under förhuden.

Du kan läsa mer om hur du kan tvätta penisen på Stockholms mansmottagnings webbplats.

Förändringar i pungen

Pungen kan undersökas för att du har känt knölar som du är osäker på vad det är, om en testikel har ändrat storlek eller om du är öm eller svullen i pungen.

Det du känner kan vara något som ska vara i pungen, men det kan också bero på något som måste behandlas så fort som möjligt. Det kan till exempel vara en inflammation i testikelnatt testikeln har snurrat runt eller en tumör

Trång förhud och sår på strängen på penisen

Andra anledningar till att göra en undersökning är att förhuden är trång och att det är svårt att dra tillbaka den. En annan anledning är att det har blivit en spricka i strängen på penisen som inte läker.

Utslag, klåda och andra besvär

Om du har besvär med utslag, att huden är irriterad eller att det kliar kan någon behöva titta på det för att ta reda på orsaken.

Det är vanligt med funderingar om olika prickar eller knottror som syns på penisen och pungen. I många fall är det du ser helt naturliga talgkörtlar eller hudtaggar på kanten av ollonet. Tveka inte att fråga den som undersöker dig om det du undrar över.

Vilka mottagningar kan jag kontakta?

Du kan kontakta en vårdcentral, hud- och könsmottagning eller en mansmottagning. Till mansmottagningen kan alla som har en penis komma, oavsett vilken könsidentitet du har.

Det går också att kontakta en ungdomsmottagning om du är yngre än deras åldersgräns, som ofta är 23 år.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vad kostar en undersökning?

På en ungdomsmottagning kostar det ingenting för dig att få penisen och pungen undersökt.

Går du till en vårdcentral eller en hud- och könsmottagning brukar det kosta som vanliga besök hos en sjuksköterska eller läkare.

Du behöver aldrig betala för att testa dig för könssjukdomar som finns i smittskyddslagen.

Du kan undersöka pungen själv

Det är bra att själv undersöka sin pung ibland. Genom att undersöka pungen då och då lär du dig hur testiklarna och bitestiklarna brukar kännas. Det gör det lättare att upptäcka förändringar. 

Mer på 1177.se

Till toppen av sidan