Positivt provsvar (PCR) covid-19 – så här ska du göra

Innehållet gäller Örebro län

Om du testat positivt för covid-19 behöver du först och främst stanna hemma för att inte smitta andra. Du ska också följa smittskyddslagen. Här får du veta hur du ska göra.

Viktig information till dig som har covid-19 (smittskyddsblad): Förhållningsregler till dig som har covid-19, regionorebrolan.se.

Information till dina hushållskontakter och nära kontakter hittar du längre ner på sidan.

Observera att tiden du varit smittsam räknas från och med 48 timmar innan du först kände dig sjuk och fick symtom på covid-19.

Hur länge ska jag stanna hemma?

Stanna hemma minst fem dagar från att du fick symtom, så du inte smittar någon. Du ska också vara feberfri och känna dig frisk i två dagar innan du träffar någon.

När det har gått fem dagar sedan du fick symtom kan du ha kvar rethosta och ett försämrat lukt- och smaksinne, utan att smitta. Men i övrigt ska du känna dig frisk.

Om du inte har haft symtom ska du vara hemma fem dagar från det att du tog provet. Får du symtom ska du istället räkna fem dagar från det att symtomen började och vara feberfri och känna sig frisk i två dagar innan du träffar någon.

Symtom på covid-19

Ta inte ett nytt test

Du ska inte ta ett nytt test för att se om du är smittfri eller av andra skäl. Du kan ha kvar spår av viruset i kroppen även när du har blivit frisk. Ett nytt prov kan därför vara positivt under lång tid efteråt utan att du är smittsam.

Ska du stanna hemma eller gå till jobb eller skola?

Förstora bilden genom att klicka på den.

Om du är symtomfri följer du detta flödesschema. Flödesschema som pdf.

Gör så här för att skydda andra

Du ska göra så här för att skydda andra:

  • Stanna hemma från arbete, skola eller förskola.
  • Delta i smittspårning, läs mer nedan.
  • Delta inte i några fritidsaktiviteter där du har kontakt med andra som t.ex. idrottsträning.
  • Undvik att träffa andra personer än dem du bor med.
  • Handla inte i butiker, på apotek eller res med allmänna transportmedel.
  • Tvätta händerna ofta med tvål eller handsprit, använd egen handduk och hosta i armvecket eller i näsduk.
  • Berätta att du har covid-19 om du söker vård.
  • Gå på återbesök eller ha telefonkontakt om din läkare säger att du ska göra det.

Du behöver delta aktivt i smittspårningen

Du måste hjälpa till i smittspårningen och skydda personer i din omgivning. Det står i smittskyddslagen.

1. Fyll i formulär
I samband med att du får provsvaret via 1177.se får du också ett meddelande i din inkorg med en länk till ett formulär för smittspårning. Svara på frågorna i formuläret så snart du kan.

2. Informera andra att du har covid-19
Du måste också berätta att du har covid-19 för personer som du kan ha smittat. Tiden du varit smittsam räknas från och med 48 timmar innan du först kände dig sjuk och fick symtom på covid-19 till och med nu.

Personer som du bor med (hushållskontakter)

Personer som du bor eller har bott med räknas som hushållskontakter och har en större risk att bli smittade. Därför behöver de följa särskilda regler. Berätta att du har covid-19 och be dem läsa vad som gäller här: Förhållningsregler till hushållskontakter, regionorebrolan.se.

Nära kontakter

Du behöver även berätta för personer utanför hushållet som du har haft nära kontakt med att du har covid-19.

Med nära kontakt menas att du träffat personen inom två meters avstånd och under totalt 15 minuter eller mer under ett dygn.

Om du har svårt att avgöra vilka som räknas som nära kontakter kan du be om att få kontakt med en smittspårare via formuläret som skickats till dig.

Gör så här:

  • Tänk igenom vilka personer du har varit i nära kontakt med under tiden som du hittills har varit smittsam. Det kan vara personer som har varit på besök hos dig eller som du har besökt, vänner, kollegor, personer som deltagit i gemensamma idrotts- eller fritidsaktiviteter eller personal i hemtjänsten. 

Chef, ledare inom sport, kultur och andra gruppaktiviteter

Kontakta chef, lagledare eller motsvarande om du träffat personer på din arbetsplats eller inom annan verksamhet såsom träning eller annan fritidsverksamhet under tiden du varit smittsam. Be dem läsa Information till chefer, lagledare och andra nyckelpersoner,  regionorebrolan.se. Be också om hjälp att informera de som du haft nära kontakt med.

Skola och förskola

Har du barn som har covid-19? Då ska ni berätta om provsvaret för rektorn på skolan eller förskolan, om barnet var där när hen varit smittsam. Be rektorn läsa igenom den här informationen: Information till förskola och skola om covid-19, regionorebrolan.se. Be också om hjälp att informera de som barnet haft nära kontakt med i skolan.

Om du behöver hjälp

Om du behöver hjälp med någon del av smittspårningen kan du ange det i formuläret som skickats till dig. Då kan du bli uppringd av en smittspårare. Annars behöver du själv ta ansvar för att informera dem du kan ha smittat om vad som gäller för dem.

Om du saknar e-legitimation

Om du inte har e-legitimation och således inte kan logga in på 1177.se för att se ditt positiva provsvar och ta emot formuläret för smittspårning, kommer du att bli uppringd av en smittspårare för att svara på några frågor via telefon.

Observera att det kan se ut som att vi ringer från dolt nummer alternativt ett 019-nummer från vården. Det är viktigt att du svarar.

Ska du stanna hemma eller gå till jobb eller skola?

Förstora bilden genom att klicka på den.

Om du är symtomfri följer du detta flödesschema. Flödesschema som pdf.

Smittbärarpenning om du inte kan jobba eller studera hemifrån

Om någon i ditt hushåll har covid-19, kan du ha rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan. Till exempel om du inte kan arbeta eller studera hemifrån, men inte heller får vara på din arbetsplats eller skola på grund av förhållningsregler du fått.

Läs mer: Coronaviruset - det här gäller (forsakringskassan.se)

Ska jag vänta med vaccination om jag nyligen har haft covid-19?

Nej, du behöver inte vänta. Du som känner dig sjuk ska inte vaccinera dig. Vänta till du mår bra igen. Påfyllnadsdosen ska inte tas förrän det har gått minst fem månader från dos två.

Gravid?

Kontakta din barnmorskemottagning snarast (vardagar) om du är gravid och har testats positiv för covid-19.

Om du fyllt i formuläret och angett att du är gravid kommer du även att bli kontaktad av smittspårare via telefon.

Ring alltid först om du behöver vård

Ibland kan man bli sämre efter ungefär en vecka. Om du blir mycket sämre eller får besvär med andningen, ska du alltid kontakta vården.

Om du behöver söka vård är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Ring din vårdcentral eller 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Ring 112 om du blir allvarligt sjuk.

Till toppen av sidan