KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa
Innehållet gäller Örebro länSveriges befolkning blir allt äldre och fler har egna kvarvarande tänder högt upp i åldrarna, ofta tillsammans med olika protetiska konstruktioner. Detta ställer höga krav på den dagliga munvården, vare sig den utförs av den äldre personen själv eller av vård- och omsorgspersonal. För att erhålla de bästa förutsättningarna i Örebro län finns ett KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa (KCÄM) med syfte att samla, sprida och skapa ny kunskap.
Om KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa
Om KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa
KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa (KCÄM) är en samlande enhet för alla typer av frågor kring äldres munhälsa i Örebro län. KCÄM bedriver inte klinisk verksamhet utan fokuserar på att samverka, nätverka och påverka – att vara som en spindel i nätet för alla frågor som rör äldres munhälsa.
Vi riktar särskilt in oss på tre målgrupper: länsinvånare (både enskilda individer och föreningar), tandvårdsprofession och hälso- sjukvård och omsorgen. För dessa grupper erbjuder vi föreläsningar, utbildningar och informationsmaterial inom området äldres munhälsa. Vi initierar även forskning och olika projekt såsom fluorsköljning på boenden och mobil tandvård. Vi erbjuder också ett kostnadsfritt munhälsosamtal för alla som är 75 år eller äldre som du enkelt bokar via detta formulär (länk öppnas i nytt fönster).
Om en god munhälsa hela livet
För att ha en god munhälsa genom hela livet är det viktigt med regelbundna besök hos tandvården. Det är särskilt viktigt att inte förlora denna kontakt om ditt allmäntillstånd förändras eller din medicinering ökar. Tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen är grundläggande för en god munhälsa. Om du känner dig torr i munnen eller äter fler än 3 mediciner/dag bör du skölja munnen dagligen med 0,2% fluorskölj. Tändernas mellanrum behöver också rengöras, utrymmer avgör om du ska använda tandsticka, mellanrumsborste eller tandtråd.
Med stigande ålder kan muntorrhet bli ett problem. Den kan lindras genom olika produkter som sugtabletter eller munspray, har du nästan ingen saliv alls finns saliversättningsmedel. Dessa produkter finns att köpa på apotek eller tandvårdskliniker. Vid muntorrhet är det viktigt att tänka på regelbundna måltider, noggrann tandvård och användning av fluor. Om dina besvär är mycket svåra bör du uppsöka tandvård.
I vår broschyr "God munhälsa hela livet" får du också tips och råd kring skötsel och matvanor. Har du en fråga du vill få svar på, vänligen kontakta KCÄM per telefon eller e-post. Du hittar även mycket användbar information när du söker på 1177.
Kom ihåg-lista
KCÄM har även tagit fram en enkel kom ihåg-lista med det du behöver inför ditt besök hos tandläkare eller tandhygienist. Den kan du skriva ut och sätta upp på kylen eller anslagstavlan.
Ekonomiskt stöd
Det finns olika tandvårdsstöd;