Senast reviderad 2009-01-27

Hur kan jag förhindra nya blodproppar i lungorna?

Fråga

För en månad sedan fick jag diagnosen bilateral lungemboli, proppar i båda lungorna.. Jag fick heparindropp i en vecka och nu äter jag läkemedlet Waran. Jag mår relativt bra igen men oroar mig för återfallsrisken och vill veta mer. Propparna berodde förmodligen på p-piller. Jag röker inte.

Svar

Risken för återfall är beroende av flera faktorer. Det är mycket viktigt att du inte börjar röka. Ärftligheten för proppbildning på moderns sida i släkten har betydelse. Risken ökar om du haft proppar själv tidigare, exempelvis i benen.

Återfallsrisken ökar vid graviditet, då nivåerna av kvinnligt könshormon stiger kraftigt. Det betyder för din del att det är viktigt att du tydligt talar om för din barnmorska att du haft proppar i lungorna så fort du vet att du är gravid. Du bör alltså inte gå allt för länge om din mens uteblir innan du gör ett graviditetstest. Under större delen av graviditeten ges numera, om man tidigare haft lungemboli, behandling med ett läkemedel, lågmolekylärt heparin, för att förhindra att proppar uppstår. Det är dock viktigt att påpeka att genomgången lungemboli inte utgör något hinder för graviditet.

Risken för återfall ökar också om man behandlas med kvinnligt könshormon. Dessa ingår som bekant i p-piller, men även i hormonpreparat som man ger när klimakteriet infinner sig. I dessa preparat är hormonnivåerna dock betydligt lägre än i p-piller. Tills vidare är rekommendationen att du undviker sådan hormonbehandling och absolut inte äter p-piller igen. Ofta kontrollerar man numera vid lungemboli, under pågående p-pillerbehandling, ämnen i kroppen (APC-resistensfaktor) som kan påverka benägenheten till proppbildning. Waranbehandling efter lungemboli brukar vanligen pågå i ungefär sex månader.

Göran Umefjord, Läkare, specialist i allmänmedicin