Senast reviderad 2012-04-18

Hur kan vårt barn somna själv och sova i egen säng?

Fråga

Vår drygt tvååriga dotter kan inte somna själv. Hon är mycket ljudkänslig och vaknar under kvällen. Då accepterar hon inte att somna om själv utan ska ha någon vid sig. I stort sett varje natt kommer hon till vår säng. Då somnar hon om, men som alla barn rör hon sig under natten så att varken jag eller min fru kan sova bra.

Dottern mår enligt mina bedömningar bra. Dock är ju såväl hennes som vår sömn störd vilket gör att vissa av hennes dagar kan te sig trötta och ganska griniga. Kan vi ändra hennes rutiner?

Svar

Det du berättar är något som många föräldrar med småbarn kan känna igen sig i. Det är vanligt att barn vill ha mamma eller pappa hos sig när det är dags att sova på kvällen.

Det är också vanligt att barn under hela förskoletiden sover en del av natten i sina föräldrars säng. Er dotters sovvanor är inte onormala eller avvikande, men när man som förälder under en lång tid inte får sova ostört blir man uttröttad. Att ägna en stor del av kvällen åt att försöka få sitt barn att sova tar också på krafterna.

Du beskriver din dotter som en frisk och fin flicka vars enda problem är sovvanorna. Skulle du eller din fru misstänka att det är något annat som orsakar sömnproblemen, till exempel någon infektion eller magproblem, bör ni söka läkare. Annars kan ni i första hand försöka ändra hennes rutiner.

En bra början kan vara att tänka över hur mycket hon sover och när hon sover. Barn sover inte mer än de behöver och om man försöker lägga ett barn som inte är trött så somnar inte barnet.

Sömnbehovet är olika hos olika barn, men i två till treårsåldern är det vanligt att barn sover 12-13 timmar. Det kan vara både mer och mindre. Det är vanligt att barn i den här åldern slutar sova middag. Under en övergångsperiod har många barn svårt att somna på kvällen om de sover middag, men de orkar inte riktigt hålla sig vakna en hel dag. Även en väldigt kort middagssömn på eftermiddagen kan göra att barnet får oanade krafter på kvällen. Då kan det vara bättre att lägga barnet lite senare än vanligt för att slippa en lång och utdragen nattning.

Om barnet sover länge på morgonen har det med största sannolikhet svårt att somna tidigt på kvällen.

När man vet ungefär hur mycket barnet behöver sova kan man börja fundera på när man skulle vilja att barnet sover. Om man till exempel tycker att det är viktigt att barnet somnar tidigt på kvällen kanske man behöver väcka barnet lite tidigare på morgonen eller försöka hoppa över middagssömnen. De flesta barn har regelbundna vanor så det brukar inte fungera med olika tider olika dagar, till exempel på vardagar och helger.

Du skriver att din dotter inte kan somna själv utan att ha er hos sig. Många föräldrar sitter hos sina barn på kvällen tills de somnar och om man inte tycker att det är ett problem behöver man inte göra något åt det. Men om och när man vill att barnet ska börja somna själv måste man införa en ny rutin. Det är bra att man tänker över hur man skulle vilja ha det. Man kan till exempel bada, läsa en saga och sedan stoppa om barnet och gå ut ur rummet. Det är viktigt med en rutin som ger barnet möjlighet att slappna av och bli lugnt. Bad, saga eller lugn musik får de flesta barn att komma till ro.

När man har bestämt sig för hur man tänker göra, kan man berätta det för barnet på ett sätt som är anpassat efter barnets ålder och utveckling. Det är bra att man talar om att man litar på att barnet kommer att klara av att somna själv. Man kan ge barnet en möjlighet att själv föreslå något som gör det lättare, till exempel att en lampa ska vara tänd eller att man sätter på lugn musik när man går ut ur rummet. När man väl har bestämt sig är det viktigt att förmedla till barnet att det är så här det kommer att vara i fortsättningen. Barn känner på sig när man som förälder är osäker på vad man menar och därför är det svårt att genomföra en förändring om man inte är övertygad om att man vill göra det.

De flesta barn protesterar på olika sätt genom att komma upp, ropa eller skrika. Då är det viktigt att man följer med barnet tillbaka till sängen eller går in och talar om att barnet ska sova. Man kan också berätta vad man själv tänker göra, till exempel att man ska diska. Barnets protester kan upprepas många gånger men inom en vecka brukar de flesta barn klara av att somna själva under förutsättning att de är trötta när de lägger sig. Om man inte får det att fungera kan man välja att återgå till att sitta hos barnet och försöka igen när barnet har blivit lite äldre.

Du skriver också att er dotter ofta kommer till er säng under natten. Det är mycket vanligt att barn vaknar på natten och många går över till sina föräldrar. En del föräldrar märker knappt att barnet sover hos dem och då är det oftast inte något problem. Om man däremot har svårt att sova med barnet i sin säng behöver man försöka göra något åt det.

Här kommer några förslag:

  • För att inte båda föräldrarna ska behöva vara ständigt uttröttade kan man turas om varannan natt att gå in till barnet och sitta eller ligga där en stund istället för att barnet lägger sig i föräldrasängen.
  • Man kan ha en madrass på golvet bredvid sin egen säng som barnet kan ligga på, det kan göra att man blir mindre störd.
  • Man kan prata med barnet i förväg, på dagen, och höra hur hon själv tror att hon skulle kunna somna om själv när hon vaknar. Till exempel tänd nattlampa, lite vatten bredvid sängen eller liknande.
  • Om ingenting fungerar kan man försöka igen när hon blivit lite äldre.

Vill ni prata direkt med någon om detta kan det vara bra att i första hand ta kontakt med er BVC-sjuksköterska. Om hon eller han inte kan ge er stöd kan ni få råd om vart ni kan vända er.

Ann-Sofie Norling, Sjuksköterska