Klamydiatest

Örebro län

Beställ ett klamydiatest via webben

Du som är över 15 år och folkbokförd i Örebro län kan beställa hem ett klamydiatest via webben gratis. Testet består av ett urinprov för män och ett slidprov för kvinnor. Du beställer testet via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Du som är ung kan också vända dig till ungdomsmottagningen om du är orolig för könssjukdomar och vill ta prov. Ungdomsmottagningen finns i Örebro, Lindesberg, Hallsberg och Karlskoga.

Du som är äldre kan vända dig till STD-mottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro för hjälp i frågor som rör till exempel könssjukdomar.

Om man har haft oskyddat sex och tror att man har fått klamydia är det bra att testa sig för att så snabbt som möjligt få behandling. För att testet säkert ska visa om man är smittad ska man vänta minst en vecka efter det misstänkta smittotillfället.

Man kan göra ett klamydiatest på en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD eller STI. Man kan också vända sig till en vårdcentral, ungdomsmottagning, eller på vissa orter till RFSU.

I de flesta landsting kan man också beställa ett klamydiatest på internet. Man gör testet hemma och skickar in det för analys till ett laboratorium. För att kunna beställa ett test måste man vara folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatest via internet. Man kan beställa testet till en annan adress än sin folkbokföringsadress.

Det kostar inget att testa sig och få behandling för klamydia, oavsett om man gör testet på en mottagning eller via Internet. Om testet visar att du har klamydia behöver du få behandling på en vårdcentral, ungdomsmottagning eller venerologmottagning. Du kommer också att behöva göra en smittspårning. Du kan läsa mer om hur behandling och smittspårning går till i texten om klamydia.

 

Senast uppdaterad:
2014-03-14
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar


Örebro län
Tillägg uppdaterade:
2011-12-12
Skribent:
Helena Jansson