Vanlig fråga: Kan jag träna fast jag är lite sjuk?

Kan jag träna om jag till exempel har en förkylning i kroppen och har ont i halsen men inte har feber? Var går egentligen gränsen? Det här är en fråga som många har. Här kan du läsa ett svar från Rikard Viberg, läkare och specialist i allmänmedicin.

För den som tränar regelbundet kan det vara frustrerande att inte kunna träna när man är lite förkyld.

Hur farligt är det att träna när man är sjuk?

En allvarlig risk är att du kan få en hjärtmuskelinflammation, och det kan vara både farligt och långvarigt. Risken att få hjärtmuskelinflammation är i och för sig inte särskilt stor. Men om man får det ångrar sig de flesta i efterhand.

Risken är större i början av infektionen och större ju kraftigare infektionen är. Tyvärr är det ofta vanliga förkylningsvirus som ger snuva och ont i halsen, som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation. Du bör alltså ta det lugnt med träningen även om du inte känner dig jättedålig.

Så här kan du göra med träningen

Jag brukar som en grov regel säga att om du har en förkylning så bör du inte anstränga dig så att du blir kraftigt andfådd. Det innebär att om du känner dig så pass bra att du orkar träna, kan du träna teknik och även lättare styrketräning, om kroppen orkar.

Du ska aldrig träna eller idrotta om du har feber.

När du känner dig helt bra kan du träna som vanligt.

Vill du läsa fler frågor och svar om hälsa och livsstil?

Här hittar du fler frågor om motion och rörelse, mat, alkohol och tobak.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter