Nu är det dags att vaccinera sig mot TBE

Förra året anmäldes fler fall av sjukdomen TBE, som sprids med fästingar. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. TBE-viruset finns på flera ställen i Sverige, men också utomlands. Du som planerar att vistas i ett så kallat riskområde rekommenderas att vaccinera dig.

Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Risken för TBE-smitta är även stor i andra delar av världen, till exempel Åland, vissa områden i centrala och östra Europa samt Ryssland.

Trots att de så kallade riskområdena blir fler och sprider sig är risken ändå liten för att få sjukdomen. Det är omkring två fästingar av hundra som bär på viruset.

Så kan du skydda dig mot sjukdomen

Du kan skydda dig mot sjukdomen genom att vaccinera dig. Vaccination mot TBE bör helst ske i god tid innan fästingsäsongen för att du ska få ett fullgott skydd. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har du ändå ett visst skydd. 

Du kan till viss del skydda dig mot fästingbett. Här är några exempel på vad du kan göra:

  • Du kan bära stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns.
  • Du kan ha mörkt färgade kläder, eftersom de drar till sig färre fästingar. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

Här kan du läsa mer om fästingbett, TBE och vaccination mot TBE.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter