Hitta löss med luskammen

Huvudlöss sprids lätt. Det bästa sättet att undvika lusepidemier är att finkamma håret och behandla om det finns levande löss i håret. Här får du fler tips som kan hjälpa till att stoppa lössen.

Oftast kliar det i hårbotten om du har löss, men du kan ha löss utan att det kliar.

Löss är en till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod. De unga lössen kan vara små och svåra att upptäcka.

Enklast med en luskam

Enklaste sättet att upptäcka om du har löss är att använda en luskam. Välj en luskam som är CE-märkt, vilket visar att den uppfyller EU:s säkerhetskrav. Du kan fråga på ett apotek om du är osäker. 

Gör så här för att hitta löss med luskam:

  • Kamma igenom hela håret noggrant, från hårbotten längs hela hårstrået.
  • Det kan vara bra att kamma håret över ett vitt underlag, till exempel ett lakan, eller en spegel. 
  • Stryk av kammen på ett vitt papper efter varje kamtag. 

Leta efter lusägg

Du kan också leta efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. De kan vara lättare att upptäcka än själva lössen. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala, ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt. Om du bara hittar tomma ägg ska du inte börja någon behandling.

Här kan du läsa mer om huvudlöss på 1177.se. Där kan du bland annat läsa mer om behandling och hur du luskammar om du hittar löss i håret.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter