Skydd mot graviditet

Hormonspiral

Hormonspiralen är några centimeter lång och ser ut som ett litet T. Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Hormonspiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger hela tiden ifrån sig en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn. Sekretet i livmoderhalsen blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern. 

Hormonspiral skyddar inte mot könssjukdomar.

Att få en hormonspiral insatt

Film om att få en kopparspiral eller hormonspiral insatt.

Kontakta en barnmorska eller gynekolog. Du får komma på ett rådgivningsbesök där du får information om spiralen. Du får också berätta om din sjukdomshistoria och lämna prover för att se att du inte har en könssjukdom. Ibland tas proverna när spiralen sätts in istället. Efter rådgivningsbesöket får du ett recept på en hormonspiral. Receptet skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du får sedan själv hämta ut spiralen på ett apotek och ta med den till den som ska sätta in den. Det är en barnmorska eller läkare som sätter in spiralen.

En hormonspiral kan sättas in när som helst i menscykeln. Om spiralen sätts in senare än sju dagar efter mensstart är du skyddad mot graviditet när spiralen suttit på plats i sju dagar. Kom ihåg att skydda dig på annat sätt under dessa sju dagar om du inte vill få till en graviditet.

Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont, men det brukar gå över snabbt. När spiralen väl är på plats ska den inte kännas.

Det är vanligt att känna av en molande värk, som en mensvärk allt ifrån några dagar till ett par veckor efter att spiralen satts in. Du kan ta smärtstillande tabletter för att minska värken. Du kan också ta smärtstillande tabletter strax innan isättningen för att förebygga värken.

Har du däremot ont när spiralen suttit på plats i mer än två veckor ska du kontakta en barnmorska eller gynekolog.

Spiralen byts ut efter några år

Det finns hormonspiraler i olika styrkor och olika storlekar. Barnmorskan eller gynekologen som sätter i spiralen ska ge dig information om när den behöver bytas. En ny spiral kan sättas in direkt efter att den gamla tas ut.

Du kan få en spiral uttagen hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

När passar hormonspiral?

Hormonspiral passar när du vill ha ett mycket säkert preventivmedel som du inte behöver komma ihåg varje dag.

Hormonspiral passar också om du inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller att du fått högt blodtryck av P-piller.

Hormonspiralen är också bra om du har kraftig mens, eftersom mensen blir sparsammare och hos en del upphör mensen helt så länge spiralen är kvar.

Du kan använda hormonspiral när du ammar. Spiralen kan sättas in direkt efter en abort eller förlossning, men vanligtvis görs det tidigast sex veckor efter förlossningen.

Du kan ha spiral även om du aldrig varit gravid.

När passar inte hormonspiral?

Hormonspiral passar inte om du vill ha regelbunden mens eftersom du inte alltid får blödningar om du har hormonspiral.

Biverkningar

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen, men eftersom hormonspiralen utsöndrar så liten mängd hormon är det ovanligt med biverkningar. En del som använder hormonspiral får akne, känner sig nedstämda eller får minskad sexlust. Vissa får oregelbundna blödningar under de första månaderna. De flesta biverkningar försvinner inom ett halvår.

Du kan byta till ett annat preventivmedel om du mår dåligt av biverkningarna.

Vad kostar hormonspiral?

Hormonspiral ingår i högkostnadsskyddet. Kostnaden kan skilja sig beroende på var du bor.

Unga får preventivmedel gratis

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del landsting och regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du är 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Till toppen av sidan