Barn kan inte opereras för utstående öron förrän öronen är färdigutvecklade vid sex till åtta års ålder. Det går även att opereras senare, i vuxen ålder.

Under operationen får ditt barn antingen lokalbedövning eller narkos. Läkaren avgör vilken behandling som är bäst för ditt barn.

Vid operationen tas lite av ytterörats brosk bort, så att örat kommer närmare skallbenet. Läkaren som opererar gör ett snitt på baksidan av örat för att få fram brosket. Brosket skulpteras eller slipas av och böjs sedan tillbaka bak mot huvudet. Det behövs oftast några stygn för att hålla brosket på plats.

Barnet får ett ganska stort förband kring öronen och måste vara hemma och ta det lugnt första veckan. Efter en vecka är det dags för återbesök, och då kan förbandet och stygnen tas bort.

Efter operationen är öronen ofta svullna och har blåmärken, men det försvinner inom någon månad. Barnet kan ha ont och vara öm efter operationen, särskilt under de första ett till två dygnen. Då är det viktigt att ge smärtstillande medicin. Läkaren som opererat kan ge råd om detta och skriva ut recept om det behövs.

De flesta regioner står för kostnaden av operationen eftersom utstående öron ses som en skada som uppstått under fostrets utveckling av örat. Boka tid hos en läkare på vårdcentralen. Där kan ni diskutera om och i så fall när det är lämpligt med en operation.