LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur hjälper vi vår sexåring som är rädd för döden?

Fråga

Vad gör man om en sexåring är så rädd för att dö så han har riktig ångest? Han frågar hela tiden om man kan dö av huvudvärk, förkylning med mera. Han vill inte gärna gå hemifrån eller skiljas från oss föräldrar. Hur hanterar vi detta? Kan vi klara det själva eller ska vi söka professionell hjälp?   

Svar

Det är vanligt att barn i sexårsåldern har funderingar kring svåra frågor som döden. När barn börjar förstå att man inte lever för evigt, är det är vanligt att de kan bli rädda både för att dö själva och för att någon nära, till exempel mamma eller pappa, ska dö. Det är lika naturligt att barnet har frågor om döden som om allt annat som kan förundra ett barn.

Bra att ställa motfrågor

När barn pratar om döden eller om andra svåra saker är det bra att ställa motfrågor för att försöka förstå vad barnet egentligen undrar över. Det blir lätt så att man svarar på det man tror att barnet undrar över. Det är inte säkert att man själv tänker på samma sätt som barnet.

Du skriver att din son undrar om man kan dö av huvudvärk, förkylning med mera. Jag vet inte hur du har svarat honom, men det kan alltså vara bra att fråga vad han tror själv eller varför han undrar. Då får han en möjlighet att berätta vad han funderar på och det kanske inte bara är om man kan dö av huvudvärk. Han har kanske till exempel hört talas om någon som hade ont i huvudet och sedan dog, och nu har mormor sagt att hon har ont i huvudet.

Eller han kanske inte alls tror att man kan dö av huvudvärk, men är jätterädd för att mamma eller pappa ska dö. Han kanske har hört om olyckor där många dör och är rädd att det ska hända någon som han känner. En del barn kan vara rädda för att somna eftersom de inte vet om de kommer att vakna igen. Många barn undrar vart man tar vägen när man har dött.

Låt er son berätta

Om er son berättar vad han tänker på, kan ni sedan prata vidare om det som oroar honom. Är han till exempel rädd för att du eller någon annan nära person ska dö, så kan ni lugna honom med att det är väldigt ovanligt att sånt händer. Men om han har tagit upp den svåra frågan kan det ändå vara bra att prata om att alla kommer att bli väldigt ledsna om en förälder dör.  Men många andra vuxna som också tycker mycket om barnet kommer att finnas kvar. Om barn förstår att det går att klara sig även om någon som man tycker väldigt mycket om dör, kan det ge en trygghet när tankar på döden dyker upp.

Ibland behövs professionell hjälp

Det låter som om er son har det svårt med sina tankar nu. Det kan vara bra för både honom och för er att få professionell hjälp, om han fortsätter att vara mycket orolig. Ni kan börja med att kontakta barnavårdscentralen eller en vårdcentral som brukar kunna ordna tid hos en barnpsykolog. Ni kan också kontakta landstingets BUP-mottagning, barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning.

 

Ann-Sofie Norling, sjuksköterska

Till toppen av sidan