Bildundersökningar och röntgen

Bentäthetsmätning

Bentäthetsmätning är en undersökning som visar om du har benskörhet, något som ökar risken för benbrott. En anledning till mätningen kan vara att se och följa hur du påverkas av läkemedelsbehandling vid benskörhet.

Bentätheten mäts med hjälp av röntgen för att se hur tätt skelettet är.

Resultatet av mätningen är en av flera faktorer som hjälper läkaren att bedöma om du har ett svagare skelett, som ökar risken för benbrott. Annat som kan påverka den risken är ålder, kön, rökning, motionsvanor, vissa andra sjukdomar och vissa läkemedel, till exempel kortison.

Benskörhet är vanligast hos äldre men förekommer även hos yngre personer, till exempel hos den som har anorexi.

Du kan behöva gå igenom en bentäthetsmätning om du har fått ett benbrott efter en lättare olyckshändelse. Det är ovanligt att små skador leder till benbrott om din bentäthet är som den ska vara.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något sätt inför en bentäthetsmätning.

Du får ta av dig smycken och kläder med metallknappar i närheten av stället på kroppen som ska mätas. Det beror på att metallföremål kan påverka mätningen.

Hur går undersökningen till?

Du sitter eller ligger ner under röntgenundersökningen, som tar cirka 20 minuter. En svag röntgenstråle skickas genom det ben som ska undersökas, till exempel i ryggen eller i höften. De flesta brukar inte tycka att undersökningen är obehaglig. Stråldosen är lägre än vid vanliga röntgenundersökningar.

Hur mår jag efteråt?

Undersökningen brukar inte kännas. Du mår som vanligt efteråt.

Till toppen av sidan