LÄKEMEDEL A–Ö

Nikotintuggummi

Tuggummi som innehåller det verksamma ämnet nikotin kan hjälpa dig att sluta röka. Läkemedel med nikotin kallas också för nikotinersättningsmedel.

Nikotintuggummi finns under flera olika namn, från olika tillverkare. Här är några exempel

  • Nicorette
  • Nicotinell
  • Nicovel
  • Nikotin ABECE
  • Nikotin Apofri
  • NiQuitin Tropisk frukt.

Vad är nikotintuggummi?

Nikotintuggummi är ett läkemedel mot rökning. Det fungerar som hjälp när du vill sluta röka eller minska antalet cigaretter. Nikotin minskar de besvär du kan få när du slutar röka och det blir lättare att avstå från att röka.

Nikotintuggummi finns i olika styrkor och smaker. De kan köpas receptfritt av dig som fyllt 18 år.

Så här fungerar nikotin

När du röker är kroppen van vid att få en viss mängd nikotin. Du kan uppleva obehag av olika slag när du slutar röka och kroppen inte längre får något nikotin. Dessa obehag kallas abstinensbesvär. Förutom att du är röksugen kan du till exempel känna dig irriterad, nedstämd, orolig eller rastlös. Du kan också få svårt att sova och att koncentrera dig.

Abstinensbesvären kan minska om du under en övergångstid fortsätter att ge kroppen nikotin med hjälp av läkemedel, men i lägre doser än du får i dig när du röker.

När du tuggar tuggummit frigörs nikotinet långsamt. Nikotinet tas upp genom slemhinnorna i munnen och sprids sedan till blodet.

Hur använder jag nikotintuggummi?

Det är viktigt att tugga tuggummit på rätt sätt. För att största möjliga mängd nikotin ska tas upp i blodet ska du tugga långsamt tills du känner en stark smak av nikotin. Därefter låter du tuggummit vila i munnen, mellan kinden och tandköttet, en stund. När smaken har försvunnit tuggar du en stund till. Sedan låter du det vila igen, och så vidare. Efter ungefär 30 minuter har du tuggat ut det mesta av nikotinet. Tuggar du för fort hamnar nikotinet i magen. Då kan du få hicka, halsbränna eller ont i magen.

Du bör inte äta eller dricka när du har tuggummit i munnen. Kaffe, juice och läsk kan minska upptaget av nikotinet i munhålan så att effekten av läkemedlet minskar. Därför bör du undvika dessa drycker 15 minuter innan du tar ett tuggummi.

Det gör inget om du skulle råka svälja tuggummit. Nikotinet frigörs långsamt och ofullständigt i magen.

Du kan använda en låg dos tuggummi tillsammans med nikotinplåster om du inte har lyckats sluta röka med enbart tuggummi. Detsamma gäller om du vill minska användningen av tuggummin på grund av magbiverkningar.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Dosen är olika från person till person och beror på nikotinberoendet. Du bör starta med en högre styrka om du har ett stort nikotinberoende.

I början av behandlingen kan du ta ett tuggummi varje till varannan timme. Ofta är 8-12 tuggummin per dag tillräckligt. Om du samtidigt använder plåster är ofta 5-6 tuggummin i lägre styrka tillräckligt.

Efter tre månader är det lämpligt att gradvis minska nikotindosen. Du bör avsluta behandlingen när du har minskat dosen till 1-2 tuggummin per dag. Den totala behandlingstiden bör inte vara längre än ett år, men ibland kan en längre behandlingstid vara nödvändig. Det kan vara bra att spara överblivna tuggummin om du plötsligt får rökbegär igen.

Sök professionell hjälp om du använt läkemedlet för att minska antalet cigaretter och inte har lyckats med det efter 6 veckor.

Att tänka på när du använder nikotintuggummi

Även små mängder nikotin är farligt för barn. Var därför noga med att förvara läkemedlet så att barn inte kan få tag i det.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del kan till exempel få hicka, irritation i munnen och halsen eller bli öm i käken. Vissa kan må illa eller få andra besvär från magen.

De flesta av besvären kommer i början av behandlingen och kan till viss del bero på att du tuggar fel.

En del besvär som till exempel huvudvärk, yrsel och sömnsvårigheter kan även bero på de abstinensbesvär som kommer när du slutar röka.

Graviditet och amning

Du bör inte använda läkemedlet när du är gravid eftersom fostret kan påverkas av nikotinet. Det bästa är om du kan sluta röka utan nikotinläkemedel. Rådgör med barnmorska eller läkare.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Nikotin passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan