När du ska undersökas får du ligga på en brits som förs genom den ringformade öppningen på datortomografen. Britsen är höjbar och sänkbar och kan även röras i längdriktningen. Ibland täcks de delar av kroppen som inte ska röntgas med ett speciellt blyförkläde.
Under själva bildtagningen är du ensam i rummet. Röntgensjuksköterskan sätter igång datortomografen och går sedan in i ett separat kontrollrum. Du får ligga på en brits som sakta förs in i apparaten i en jämn rörelse millimeter för millimeter.
Barn som ska undersökas kan ha med sig en vuxen i rummet, och det går bra att hålla i handen under bildtagningen. Barnet kan också ta med sig gosedjur och nappar in i själva datortomografen.
Röntgensjuksköterskan sitter vid ett kontrollbord i rummet utanför, men ser på genom ett fönster. Via mikrofon och högtalare har ni ljudkontakt med varandra. På vissa kliniker finns också tv-övervakning.
Under undersökningen roterar ett röntgenrör inuti datortomografen runt kroppen samtidigt som britsen skjuts genom ringen. Det hörs ett svag brummande från apparaten.
När en datortomografiundersökning görs av huvudet ligger du på rygg med nacken i ett så kallat skallstöd och med armarna nedåt. Vid undersökning av bröstkorgen och magen ligger du med armarna ovanför huvudet. Om bihålorna eller öronen ska undersökas kan du ibland få ligga på annat sätt, till exempel på magen.
Om mun och hals ska undersökas ska du inte svälja under själva bildtagningen. Du får instruktioner om detta av röntgensjuksköterskan.
Viktigt att ligga helt stilla
Det är viktigt att du ligger helt stilla under bildtagningen, annars kan bilderna bli oskarpa och delar av undersökningen behöva göras om.Undersökningarna är mycket snabba och du behöver därför ligga stilla under en mycket kort period.
Små barn och oroliga vuxna kan ibland bli sövda, men oftast behövs det inte då undersökningen är över på ett par sekunder. Det är bra om små barn är mätta och trötta vid undersökningen eftersom det då blir lättare för dem att ligga stilla.
Ibland görs flera bildtagningar under samma undersökning
En datortomografiundersökning tar med förberedelser oftast mellan 5 till 20 minuter beroende på vad som ska undersökas. Själva bildtagningen tar däremot inte mer än högst 15-20 sekunder och vid vissa undersökningar med den senaste tekniken under en sekund.
Om du undersökts en gång utan kontrastmedel kan du ibland behöva undersökas igen, och då med kontrastmedel i blodet. Det kan vara nödvändigt för att osäkra fynd på bilderna ska kunna klarläggas och därmed göra det lättare för läkaren att göra en säkrare bedömning.
Om urinvägarna ska undersökas kan det ibland behövas ytterligare en undersökning cirka 10–15 minuter efter att kontrastmedlet har sprutats in i blodet.
Ibland krävs särskild andningsteknik
Vid de flesta undersökningarna måste du hålla andan en kort stund under själva bildtagningen. Röntgensjuksköterskan går igenom andningstekniken innan undersökningen. Vid vissa undersökningar håller du andan efter att ha andats in, vid andra efter att ha andats ut eller så håller du bara andan utan att först andas in eller ut. Under själva undersökningen säger en inspelad röst i högtalarna när du ska hålla andan och inte.
Cellskräck eller andra obehag
Datortomografen är en apparat som är så pass öppen åt båda håll att väldigt få känner någon cellskräck när de ligger på britsen.
Om du får kontrastmedel i blodkärlen är det troligt att du kommer att uppleva en snabbt övergående värmekänsla från huvudet och ner till tårna. Många upplever också att de blir kissnödiga och en del får metallsmak i munnen.
Barn, och ibland även vuxna, kan känna obehag av att ligga ensamma i datortomografen. Föräldrar eller anhöriga får därför vara med inne i undersökningsrummet. De får då ta på sig speciella blyförkläden för att inte i onödan utsättas för röntgenstrålning.