Tandolycksfall

Skriv ut (ca 2 sidor)

Om du skadar eller tappar en tand ska du alltid kontakta tandläkare. En permanent tand som blir utslagen kan du försöka sätta tillbaka själv. Det är bästa sättet att förvara den under färden till tandläkaren. Om du inte lyckas sätta tillbaka tanden, lägg den i mjölk eller under tungan på väg till tandläkaren så att den inte torkar ut.

Skriv ut

Låt en skadad tand få vila ordentligt och undvik att tugga med den. En veckas vila brukar vara tillräckligt, men man kan själv känna om tanden ömmar.

Det är viktigt att hålla den skadade tanden ren antingen genom att borsta den försiktigt eller tvätta med en bomullspinne och klorhexidinlösning. När man skadat en tand är hygienen i munnen extra viktig för att undvika infektioner.

Symtom vid tandskada

Symtom vid tandskada

En skadad tand kan skifta i färg och bli grå-brun. Om tanden börjar skifta färg ska du kontakta din tandläkare.

Att den skadade tanden är öm under en tid är normalt, men om det onda inte avtar med tiden bör du kontakta tandläkaren. Du bör också vara uppmärksam på svullnader och blåsor i tandköttet runt den skadade tanden.

Känns det som om tanden sitter lösare en tid efter skadan kan det vara tecken på att skadan inte läker på rätt sätt. Ilningar eller andra förändringar av känseln i tanden är andra symtom som gör att du bör kontakta tandläkaren.

Fäll ihop

Egenvård

Egenvård

Om du slår ut en permanent tand kan du försiktigt försöka sätta tillbaka den i hålet där den satt. Det är bästa stället att förvara den på väg till tandläkaren. Är tanden smutsig, skölj den försiktigt under rinnande vatten, eller ännu bättre, använd steril koksaltlösning för att göra ren tanden. En mjölktand som slagits ut sätts inte på plats.

En utslagen tand kan vara svår att läka, men ju snabbare du kommer till tandläkare, desto större är möjligheterna att rädda tanden.

Tänk på att utslagna tänder inte får torka. Förvara tanden i vanlig mjölk. Finns ingen mjölk är den egna saliven bäst att förvara tanden i under färden till tandläkaren. Spotta i ett glas och lägg tanden där, eller håll tanden under din tunga.

Fäll ihop

Sök vård

Sök vård

Kontakta alltid tandläkare om du skadat eller slagit ut en tand.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop

Behandling av tandskada

Behandling av tandskada

Om en permanent tand lossnar försöker tandläkaren flytta tillbaka tanden till sitt ursprungsläge och fästa den i tänderna som sitter bredvid. Det görs med en så kallad fixationstråd som fästs med plast och som ska sitta kvar under en till tre veckor.

Om en bit av en tand lossnat kan den ibland limmas fast igen hos tandläkaren. I andra fall kan tanden byggas upp igen med en plastfyllning. Den trasiga tanden kan behöva lagas med en porslinsfasad eller ersättas av porslinskrona i vissa fall.

En tand som varit utslagen måste många gånger rotfyllas och i enstaka fall blir tanden så skadad att man förlorar den. Om det behövs kan tanden längre fram ersättas med ett implantat.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2013-06-07
Skribent:

Redaktör:

Malin Erlingsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bo Persson, övertandläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting