OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Frågor och svar om skärpta allmänna råd

Innehållet gäller Kronoberg

Vad innebär fysisk kontakt med andra personer och vad räknas som fysisk kontakt?
Med fysisk kontakt menas umgänge inom 1–1,5 meters avstånd, speciellt vid kontakter som varar mer än 15 minuter.

Vad innebär det att jag ska undvika kontakt med andra än de jag bor med?
Du ska träffa så få personer som möjligt förutom det egna hushållet. Det innebär bland annat att du inte bör arrangera eller delta i en fest, bjuda hem vänner på middag eller liknande socialt umgänge. Du bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra.

Det kan handla om vissa idrottsaktiviteter exempelvis kontaktsporter som brottning, ishockey och basket. Det gäller också privata tillställningar som fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork samt hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat, exempelvis massage, fotvård, frisör eller skönhetsvård.

Jag har ett läkarbesök/sjukgymnastik nästa vecka. Måste jag avboka det?
Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom på covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Ska man avstå från att söka vård nu, för annat än covid-19?
Du ska inte tveka kring att söka vård som vanligt. Det finns hjälp att få, och vården arbetar enligt rutiner som innebär att besöken ska vara smittsäkra.

Kan jag resa med kollektivtrafiken?

De skärpta allmänna råden i Kronoberg ger inga särskilda anvisningar för kollektivtrafiken. Men här gäller samma råd som tidigare, det vill säga res bara om du måste. Avstå från att stiga på bussar eller tåg som är fullsatta. Ta nästa buss eller tåg istället och välj andra färdmedel om du kan.

Jag måste handla – hur ska jag göra?
Du kan fortfarande besöka en affär om du måste, till exempel apotek eller livsmedelsaffär. Behöver du handla, så gör det vid tider när det inte är trängsel i butiken. Håll avstånd och var noga med handhygienen.

Kan jag bjuda hem vänner på middag eller fika?
Nej, rådet är att bara umgås med de personer som bor i ditt hushåll. Avstå därför från att bjuda hem andra. Även om ni bara är ett fåtal personer och även om ni planerat att ses utomhus eller på avstånd, är rådet just nu att avstå från sådana kontakter.

Kan barnen träffa sina lekkamrater?
De barn som går i samma klass/skola kan fortsätta att träffas, så länge de är utan symtom.

Kan jag gå på museum eller bibliotek?
Just nu är rådet att undvik miljöer och platser där många vistas samtidigt, till exempel bibliotek och museum.

Kan jag gå på gym eller badhus?
Just nu avråder vi från att besöka gym eller badhus om det inte är medicinskt motiverat. Träna istället utomhus, om du har möjlighet. Det är lika viktigt som tidigare att röra på sig.

Kan barnen träna sina idrotter som vanligt?
För barn och unga är idrott viktigt. Eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg kan de fortsätta träna sin idrott, men de bör inte medverka i matcher och tävlingar.

Det är också viktigt att de undviker onödiga fysiska kontakter och att dela vattenflaskor och skydd. Det är också bra om medföljande vuxna endast hämtar och lämnar barnet vid träningen så att nya kontakter undviks. och avstår från att närvara vid träningen. 

Kan jag som vuxen fortsätta att idrotta som vanligt?
Du som är över 15 år avråds från all sorts idrottsverksamhet. Undantag görs endast för elitidrottare och elever på idrottsgymnasier. Barn och ungdomar i grundskolan kan fortsätta att träna sin idrott.

Vad gäller om jag bara är på besök i länet/kommun?
Samma råd gäller även om du bara är på besök i länet.

Svaren är hämtade från Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen november 2020.

Till toppen av sidan