Vård om du kommer från ett annat land

Sjukresor för asylsökande

Innehållet gäller Kronoberg

Har du ett besök bokat i vården har du rätt till sjukresor. Välj i första hand buss om du kan. Bussresor är gratis om du har en kallelse att visa bussföraren.

Om du åker buss

Visa bussföraren kallelsen vid resan till vården och kvittot från vården på hemresan. Då får du åka gratis.

Om du inte har en kallelse måste du köpa biljett själv. Säg till bussföraren att du vill ha en biljett innan du betalar. Spara biljetten för att eventuellt kunna få särskilt bidrag från Migrationsverket, se nedan.

När du reser hem visar du bussföraren ditt stämplade och ikryssade kvitto från vården. Det är viktigt att du påminner vården att du ska ha ett sådant kvitto.

Du har inte rätt att åka gratis buss till mödravården eller barnhälsovården. 

Barn

Barn under 19 år som har bokad tid till vården åker fritt, och får ta med sig en medföljare som också åker fritt. 

Att åka med servicebil eller liggande transport

Om du är så sjuk att du inte kan åka med kollektivtrafiken kan du beställa servicebil, exempelvis fordon med ramp eller liggande transport. Det måste du betala egenavgift för, 40 kronor. Ta med dig pengar och betala direkt i bilen.

Du har inte rätt att åka servicebil till mödravården eller barnhälsovården.

Beställ före klockan 15 vardagen innan du ska resa. Hemresan bokas efter vårdbesöket. För att du ska få resa hem med serviceresor ska vården ha godkänt detta genom att ge dig ett ikryssat och stämplat vårdgivarkvitto. Ring Serviceresor, tel 0775 77 77 00.  

Frågor om sjukresor

Om du har frågor om sjukresor kan du ringa till oss på Serviceresor på telefon 0470 194 04. Vi svarar i telefon måndag till fredag mellan klockan 08.00 och 12.00.

Om du betalat mer än 400 kronor

Du kan ansöka om särskilt bidrag hos Migrationsverket. Det gäller om du under sex månader har betalat mer än 400 kronor för läkarbesök, sjukresor, receptbelagda läkemedel och annan behandling som exempelvis sjukgymnastik. Då behöver du alla kvitton och biljetter.

Till toppen av sidan