Personliga berättelser

Barnmorskor berättar: Sanningen om cellprovtagning

Innehållet gäller Kronoberg

Hej glada barnmorskor som arbetar på barnmorskemottagningen Teleborg! Vill ni berätta vad ett cellprov egentligen är?

Birgitta Ursby: Ett cellprov är en enkel undersökning av livmoderhalsen för att hitta eventuella cellförändringar. Vissa cellförändringar kan leda till cancer i livmoderhalsen, därför är det viktigt att upptäcka dessa tidigt.

 

Varför får vi de här kallelserna?

Birgitta Asplund: Undersökningen är en bra och enkel metod för att försäkra sig om att man inte har några cellförändringar. Egentligen är det inte konstigare än att gå till tandläkaren eller på en vanlig hälsoundersökning.

 

Men, hur gör man då?

Birgitta Ursby: Du menar patienten? Ja hon ligger ner och vilar en stund.

 

Nej, alltså, vad gör ni?

Janet Ekberg: Jaha! Vi som gör undersökningen tar cellprover från tre olika ställen på livmodertappen. Till vår hjälp har vi två spatlar som ser ut lite som drinkpinnar och en spatel som ser ut som en mascaraborste, fast mycket mjukare. ”Drinkpinnarna” drar vi försiktigt på sidan av livmodertappen och mitt över den, ”mascaraborsten” snurrar vi i livmodertappens öppning.

 

Ärligt nu, gör det ont?

Alla: Nej!

Janet Ekberg: Många tror att man tar bort någonting, men det gör man inte. Det enda vi gör är att beröra livmodertappen och det gör inte ont. Däremot kan situationen kännas lite obehaglig!

 

Hur lång tid tar det?

Birgitta Asplund: Vi har ett samtal före om hur undersökningen går till och syftet. Men från att du ligger på britsen till att undersökningen är klar? Tja, det tar kanske en minut. Själva undersökningen tar inte mer än femton sekunder, om kvinnan är avslappnad då såklart.

 

Okej, det låter inte så farligt faktiskt … men vad händer efteråt?

Janet Ekberg: Oavsett om du har cellförändringar eller inte får du ett brev hem inom tre veckor med provsvar. Sen är det viktigt att veta att inte alla cellförändringar innebär cancer. En del kan bero på helt andra saker, exempelvis slidkatarr som kan behandlas med hjälp av vanlig antibiotika.

 

Men, kan ni ge ett skäl till varför någon som tycker såna här saker är himla läskiga ska göra det ändå?

Birgitta Ursby: För att det är lika viktigt som vilken annan hälsoundersökning som helst! Dessutom gör vi inget som du inte vill, ångrar du dig i sista stund så avbryter vi. Det är alltid frivilligt och på kvinnans villkor.

Birgitta Asplund: Det handlar om en minut var tredje år, och resultatet kan vara avgörande för din hälsa. Vi hjälper dig igenom det!

Till toppen av sidan