Stresshantering och sömn

Dans för hälsa i Region Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

Är du trött på krav och prestation? Längtar du efter att få dansa och ha kul tillsammans med andra? Då är du varmt välkommen att vara med i en dansgrupp!

Dans för hälsa

Är du tjej och 13-19 år? Känner du igen dig i ett eller flera problem med stress, oro, dålig sömn, nedstämdhet, ofta ont i huvudet, magont, värk i nacke och axlar? Då är du varmt välkommen att vara med i en dansgrupp!

Du dansar en eller två gånger i veckan under åtta månader - 14 veckor under hösten och 14 veckor under våren med uppehåll vid skollov. Du får prova på jazz, modernt, afro och funk. Rörelseglädje, ha roligt tillsammans och att slippa krav är i fokus. Varje danstillfälle innehåller också uppvärmning, danskoreografi, eget skapande, avslappning och reflektion.

Vetenskapliga studier

Kroppsliga och emotionella symtom såsom huvudvärk, magvärk, stress, oro och nedstämdhet hos ungdomar är ett vanligt förekommande problem. Flickor är i vissa fall mer utsatta än pojkar. Det saknas dessutom ofta behandlingsalternativ.

En studie visar att tonårstjejer med återkommande psykosomatiska besvär, kan förbättra sin hälsa genom att regelbundet delta i kravlös dans. Metoden bygger på vetenskapliga studier och resultaten pekar på att självskattad hälsa ökar, minskad smärta, trötthet och stress. Även användning av smärtstillande medicin har minskat.

Du kan komma i kontakt med dansverksamheten exempelvis via skolhälsovården eller lärare. Skolsköterska eller kurator på din högstadie- eller gymnasieskola kan hjälpa till att förmedla kontakterna.

Kontakt

Dans för hälsa växer inom Region Kronoberg och finns just nu i nedanstående kommuner. Om du vill veta mer om dans för hälsa eller är intresserad av att starta en grupp, är du välkommen att kontakta gabriella.rostrom@kronoberg.se, samordnare för dans för hälsa i Region Kronoberg. Det går också bra att kontakta personerna nedan. 

Alvesta Kommun
Sofia Grensjö, psykolog, sofia.grensjo@alvesta.se

Anni Skoglund, arbetsterapeut, anni.skoglund@alvesta.se

Lessebo kommun
Angelica Hübinette, kurator, angelica.hubinette@lessebo.se

Cecilia Nilsson, skolsköterska, cecilia.nilsson@lessebo.se

Ljungby kommun
Jennie Ronefors, folkhälso- och friskvårdsamordnare, jennie.ronefors@ljungby.se

Växjö kommun
Maria Brisvall, kulturskolechef, maria.brisvall@vaxjo.se

Älmhults kommun
Bodil Claesson, kurator, Bodil.claesson@almhult.se

Till toppen av sidan