Könsidentitet och sexuell läggning

Asexualitet

Lusten att ha sex är olika för olika personer. En del känner ingen sexlust och vill inte ha sex. Andra känner sexlust men vill inte ha sex. Vissa kallar sig då för asexuella.

Det kan kännas som att alla runt omkring en utgår från att alla vill ha sex. Men så behöver det inte vara. Du bestämmer alltid själv om du vill eller inte vill ha sex.

Vad är asexualitet?

Asexualitet innebär att man inte känner sig attraherad av andra eller inte känner sig intresserad av att ha sex. Asexualitet behöver inte betyda att du inte har sex, du kan ha sex av andra anledningar än att du känner sexlust. Men asexualitet kan variera från person till person.

Att vara asexuell kan betyda att:

  • Du inte känner någon sexlust alls.
  • Du känner dig attraherad av andra men väljer att inte ha sex.
  • Du kan ha sex med dig själv genom att onanera men du vill inte ha sex med andra. Onanin behöver inte alltid vara sexuellt laddad.
  • Du varken vill onanera eller ha sex.
  • Du tycker om att kramas och kyssas.

Nedsatt sexlust behöver inte vara asexualitet

Att ha nedsatt eller ingen sexlust på grund av sjukdomar eller vissa mediciner är inte det som brukar kallas för asexualitet. Prata med en läkare om du är orolig över att någon medicin eller någon sjukdom skulle kunna vara orsaken till att du har nedsatt eller ingen sexlust. Då kan du få mer hjälp om du skulle vilja det.

Du kan vara asexuell oavsett vilken sexuell läggning du har

Du kan vara asexuell och samtidigt definiera dig som bisexuell, heterosexuell, pansexuell eller homosexuell. Då kanske du blir kär och vill ha en relation, men du vill inte ha sex med den du är kär i.

Vissa som kallar sig asexuella menar istället att asexualitet är deras sexuella läggning, istället för bisexualitet, heterosexualitet, pansexualitet eller homosexualitet. Om du vill kalla dig för något och i så fall för vad, bestämmer du själv.

När och var ska jag söka hjälp

Kontakta en kurator eller psykolog, gärna någon som är sexologiskt kunnig, om du behöver prata med någon. Du kan kontakta en vårdcentral, sex- och samlevnadsmottagning eller en kurator eller psykolog.

Är du under 23 år kan du kontakta en ungdomsmottagning.

Det finns också flera forum på nätet för asexualitet där du kan prata och utbyta tankar med andra asexuella.

Att vilja ha barn när du är asexuell

Att vara asexuell är i sig inte något hinder för att skaffa barn. Det går att bli förälder utan att ha sex med en annan person. Till exempel via insemination eller adoption.

Läs mer på 1177.se

Sexlust och kåthet

Sexuell upphetsning kan antingen starta i hjärnan av olika sinnesintryck, upplevelser och tankar. Den kan också starta i kroppen, genom vibrationer, beröring och smekningar.

Självkänsla

Självkänslan påverkar hur du mår psykiskt. En stark självkänsla kan göra det lättare att hantera stress och komma överens med andra. En stark självkänsla innebär att du är nöjd med dig själv och känner att du är värdefull. Det går att träna upp sin självkänsla.

Till toppen av sidan