Medicinska habiliteringsenheten, Sigfridsområdet Växjö

JF Liedholms väg 12, Sigfridsområdet, VäxjöKungshögsgatan 25, Ljungby

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
0470-58 86 77
Telefontid idag

Stängt

  Fler tider och telefonnummer

  Telefontider
  • Mån - Fre08:00 - 12:00

  Besöksadress:
  JF Liedholms väg 12, Sigfridsområdet, VäxjöKungshögsgatan 25, Ljungby
  Län, kommun:
  Kronobergs län, Växjö
  Postadress:
  Region Kronoberg, Medicinska habiliteringsenhete, Box 1223, 351 12 Växjö

  Vägbeskrivning

  Hitta hit:

  Du hittar oss på Sigfridsområdet i Växjö.

  Buss: Lämpliga busslinjer från resecentrum är nr 1 eller 5 mot Teleborg eller nr 3 mot Universitetet. Avstigning vid hållplats Simhallen eller Kampen.

  Bil: Från Centrum ta Storgatan/Teleborgsvägen öster ut. Strax efter simhallen som ligger på höger sida, sväng vänster in på Tingsrydsvägen. Ta första avfarten till höger mot Sigfridsområdet. Ta sedan vänster på Sigfridsvägen och därefter direkt höger. Parkering finns på höger sida.

  Vi har även mottagning i Ljungby, Kungshögsgatan 25. Följ skyltar mot lasarettet.

  Hitta på plats:

  Anmälan görs i receptionen eller via självbetjäningsapparat i entrén till Habiliteringen/Rehabiliteringen/Primärvårdsrehab. Därefter går du in till Habiliteringen, Plan 3, väntrum E.

  I Ljungby går du in antingen via lasarettets huvudentré och vidare till Kungshögshallen eller via entrén till vårdcentralen Kungshögen, plan 6.

  Du som har diagnosen ADHD eller ADD och har behov av att medicinera med koncentrationsstödjande läkemedel är välkommen att kontakta Medicinska habiliteringsenheten. Har du en specialistpsykiatrisk samsjuklighet som kräver behandling ber vi dig istället kontakta Vuxenpsykiatrin för att få din vård samlad.

  Driftsform

  Driftsform: Region

  Information till patienter

  Remisskrav

  Remiss från annan vårdgivare eller egenremiss.

  Ålder

  Vi tar emot patienter som är från 18 - 65 år.

  På Medicinska habiliteringsenheten arbetar sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeut och habiliteringsassistent.

  Vi arbetar med koncentrationshöjande läkemedelsbehandling vid ADHD/ADD.

  Vi har även viss kursverksamhet. Se under grupper och kurser.

  • Till oss kan du söka via remiss från en annan vårdgivare, till exempel din vårdcentral eller genom att skriva en egenremiss. På denna sida kan du fylla i en elektronisk remiss eller skriva ut vår remissblankett via länken nedan. Har du redan en pågående medicinering vid ADHD/ADD önskar vi att remissen kommer från tidigare mottagning och egenremiss accepteras inte.

   Det är viktigt att du i remissen beskriver vilka dina svårigheter är, var din utredning är gjord och om du har provat koncentrationshöjande medicin tidigare samt hur det fungerade. Berätta varför medicineringen avslutades och varför du anser att medicinering kan komma att fungera för dig nu.

   Skicka en kopia av din utredning tillsammans med remissen. Vid tidigare missbruk/beroende är det viktigt att du även skickar med 3 månaders verifierad drogfrihet.

   För att få medicinera hos oss måste du ha en fast bostadsadress och vara tillgänglig på telefon eller via Mina Vårdkontakter. Du måste vara tillgänglig för de kontroller som krävs, till exempel blodtryck, puls och blod-och urinprover (bevakat). I början kommer dessa kontroller vara täta som med tiden glesas ut då medicineringen är inställd.

  • På ditt första besök pratar vi om:

   • Arbete/sysselsättning
   • Familj/socialt
   • Ekonomi
   • Tobak/alkohol/droger
   • Aktuella mediciner
   • Matvanor och sömn

   Vi pratar också om vilka svårigheter du har och varför du skulle vilja prova medicinering samt vilka förväntningar du har på medicin.

   Vi kommer informera dig om koncentrationsstödjande medicin, effekt och eventuella biverkningar samt vilka läkemedel som finns.

   Du får en broschyr med information om blodprover, urinprover och EKG. Du kontaktar din vårdcentral för provtagning. Du får också en broschyr gällande rutiner vid läkemedels uppföljning.

   Du får fylla i olika blanketter, du kan även ha fått dem hemskickade, då tar du med dem till besöket.

   Om du tappar bort dem kan du skriva ut dem på denna sida.

   Vi avslutar besöket med kontroll av blodtryck, puls, vikt och längd.

   Det görs alltid en individuell bedömning gällande förutsättning för koncentrationshöjande läkemedelsbehandling.

  • Läkarbesök 300 kr

   Övriga besök 100 kr

   Intyg för utlandsresa 375 kr

   Åker du buss betalar du inget mot att du visar upp kallelsen. Åker du tåg kan du få pengar tillbaka i efterhand om du skickar in besökskvitto och tågkvitto i original till Serviceresor.

  • Just nu är gruppaktiviteterna inställda p.g.a. Corona.

   Vår målgrupp kan delta i kursverksamheterna

   • ADHD-kurs
   • Sov gott
   • Vardagsstrategier för en bättre fungerande vardag
   • Ha koll

   För mer information se nedan.

  • Hur fungerar ADHD-medicin?

   Exakt hur medicinen fungerar vet inte forskarna och det hjälper inte heller alla. Syftet med medicinen att förbättra koncentration, minska rastlöshet och impulsivitet. Detta kan även få positiva effekter på andra delar i livet ex. ett jämnare humör, lättare att hantera intryck, mer ork och bättre sömn.

    

   Hur fungerar det med ADHD-medicin och andra läkemedel?

   De flesta mediciner går att kombinera. Vissa kombinationer kan göra att båda medicinerna fungerar sämre. Ett sådan exempel är morfinpreparat eller andra starkare läkemedel mot smärtor. Är du osäker hör av dig till mottagningen.

    

   Hur fungerar medicinerna med alkohol?

   Medicinerna ska inte kombineras med alkohol. Om du vet att du ska dricka mer än 1-2 glas är det bäst att avstå samma dag men framförallt dagen efter. Detta för att du kan ha alkohol kvar i kroppen när du vaknar.

    

   Det står att man kan drabbas av plötslig död i bipacksedeln. Är det sant?

   Detta är en ytterst ovanlig biverkan som ingen på vår enhet har drabbats av.

   Innan läkemedelsbehandling påbörjas är vi noggranna med EKG, blodtryck och puls. Blodtryck och puls kontrolleras sedan under behandling. Viktigt att själv vara observant på symtom från hjärtat och då höra av sig till 1177 för rådfrågning. Vid livshotande/akuta tillstånd kontakta 112.

    

   Jag ska åka utomlands, vad ska jag göra för att få med mediciner?

   Det beror på vart du ska åka. Ska du till ett land inom Schengenavtalet (de flesta länder i EU, googla) behöver du endast ett intyg från Apoteket. Det kostar inget.

   Ska du åka till annat land som inte ingår i avtalet krävs ett intyg från vår enhet. Det kostar 375 kr. Ring och be om det via telefontiden eller skicka meddelande på 1177/e-tjänster.

    

   Får jag använda CBD-olja och ADHD-medicin?

   Nej.

    

   Jag har upptäck att jag är gravid. Hur gör jag med medicinen?

   Om du är gravid eller planerar att bli gravid och har oskyddat sex ska du sluta med din ADHD-medicin. Detta för att forskare inte är säkra på hur det påverkar barnet.

   Hör av dig till enheten och meddela att du väntar barn så att medicinen sätts ut från din läkemedelslista. Du blir avslutad på enheten under tiden du är gravid och ammar. Du får sedan höra av dig igen om du önskar att börja medicinera igen efter att du slutat att amma ditt barn.

    

   Min sexlust har förändrats. Är det vanligt?

   Ja det är vanligt både för män och kvinnor att sexlusten minskar med dessa läkemedel. Kvinnor kan även ha problem med torra slemhinnor och män kan ha problem med att få stånd. Prata med din sjuksköterska/läkare på enheten för att diskutera detta. Det kan hjälpa att sänka dosen eller byta läkemedel. På apoteket finns även olika hjälpmedel som kan minska besvären.

    

   Jag har problem med ångest. Kan ADHD-medicin göra det värre?

   Ja det kan bli värre av medicinen, men ångesten kan även minska av den. Om ångesten förvärras kan detta också vara vad vi kallar insättningssymtom. Dessa brukar gå över efter ett par dagar, upp mot 1 vecka. Om man tidigare haft problem med panikattacker kan medicineringen påminna om det. Viktigt då att försöka hålla sig lugn och vara medveten om att det är en läkemedelsbiverkan, detta kan då göra att man får kontroll på situationen igen och ångesten minskar.

   Blir ångesten värre eller är situationen ohållbar ring på telefontiden. Det kan vara aktuellt att testa en annan medicin.

    

   Jag har missbrukat narkotika tidigare, får jag medicinera då?

   Ja det kan du få göra. Du måste först kunna uppvisa 3 månaders dokumenterad drogfrihet med ett godkänt urinkreatinin. Detta kan göras via vårdcentralen eller socialtjänsten.

   Det görs alltid en individuell bedömning om medicinering med koncentrationshöjande läkemedel kan bli aktuellt. Förstahandspreparat är Atomoxetin (Strattera).

    

   Jag behöver sjukskrivas, kan ni hjälpa mig?

   Det är vårdcentralen som står för sjukskrivningar. ADHD/ADD är inte en sjukskrivande diagnos och därför är det inte vi som kan hjälpa dig med detta. Prata med din vårdcentral.

    

   Jag mår dåligt och önskar samtal, kan jag få det hos er?

   Nej vi har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till med stödjande samtal eller samtalsbehandling. Det är psykosociala resurser på vårdcentralen som arbetar med detta. Du får kontakta din vårdcentral.

  Till toppen av sidan