LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad kan man göra åt oregelbundna hjärtslag?

Fråga

Jag undrar vad som går att göra åt hjärtklappning? Jag har under flera år haft oregelbundna hjärtslag och den sista veckan har jag känt av det mycket. Vad beror det på, och vad går att göra åt det? 

Svar

Den vanligaste orsaken till oregelbunden hjärtrytm eller hjärtklappning, är så kallade supraventrikulära extraslag, SVES.

 Med supraventrikulära menas att hjärtslagen är utlösta från förmaken precis som vanliga hjärtslag, men från ett område intill ett litet område av höger förmak som ska ha den överordnade kontrollen.

Alla hjärtceller har en egen rytm och kan utlösa slag. Men oftast underordnar sig alla celler det lilla området i högerförmaket, för att hjärtat ska ha lämpligast rytm. Att alla celler har en egen rytm kan ses som ett säkerhetssystem. Om kommunikationen mellan hjärtats delar bryts och den överordnade styrande delen skadas, så kan hjärtat fortsätta slå.

Typiskt för dessa extraslag är att de lättare uppkommer i vila. De brukar försvinna vid fysisk aktivitet. Olika saker kan göra att de lättare uppstår till exempel vid följande situationer: 

  • stress
  • sömnbrist
  • om du dricker mycket kaffe.

Extraslaget kan kännas som att hjärtat gör ett uppehåll och sedan sätter igång igen.

När du får ett extraslag så kommer det lite för tidigt i den regelbundna rytmen. Hjärtat gör då en paus, för att rätta till rytmen, och sedan kommer den regelbundna rytmen igång igen. Nästa slag blir då kraftigare på grund av att hjärtat under pausen hunnit fyllas mer med blod. Ibland kan det komma flera extraslag i rad på detta sätt. Det kan kännas obehagligt, men detgår över av sig själv.

 Det går att minska risken för extraslag

  • Har du denna typ av extraslag är det bra att komma igång med regelbunden motion, ifall du inte redan håller på med det.
  • Det är också bra att tänka över om det finns sådant i ditt liv som kanske gör att du lättare får extraslag. Till exempel stress, mycket kaffe eller bristande sömnvanor.
  • Nikotin kan också öka tendensen att få extraslag, så om du röker är detta ett skäl att sluta.
  • Har du mycket besvär kan du prova så kallade betablockerande läkemedel som lugnar hjärtrytmen. Diskutera det med en läkare på vårdcentralen.  

Sådana här extraslag brukar vara ofarliga, men kan vara obehagliga. Minskar de inte med de åtgärder jag föreslår ovan så kan vi läkare ibland vilja undersöka dem närmare. Till exempel genom att göra ett så kallat 24-timmars-EKG. Det innebär att du får ha en mätapparat på kroppen under ett helt dygn.

Du kan också behöva lämna blodprover för att utesluta till exempel blodbrist eller överskott av sköldkörtelhormon.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan