Vaccinationer

Vaccination mot tuberkulos i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

I Sverige ges vaccination mot tuberkulos, så kallad BCG-vaccination, bara till barn som har ökad risk att utsättas för smitta.

Det gäller till exempel barn som har någon nära släkting som haft tuberkulos, barn i familjer som kommer från länder där det är vanligt med tuberkulos eller barn som kommer att vistas länge i ett sådant land. Som förälder får man information om vaccination mot tuberkulos på BB eller på barnavårdscentralen. Ibland får man informationen redan på barnmorskemottagningen.

Så går vaccinationen till
Under vaccinationen får barnet får sitta i en förälders knä. En sköterska håller i barnets arm och sprutar in lite vätska under huden på barnets vänstra överarm. Det uppstår en liten upphöjning där vätskan sprutas in. Det kan också bli en rodnad runt injektionsställe. I samband med injektionen och några minuter efter injektionen kan det svida lite, ungefär som vid ett getingstick.

Det här händer efter vaccinationen
Upphöjningen efter vaccinationen försvinner efter en kort stund. De första dagarna kan det vara en rodnad på vaccinationsstället. Om det snabbt blir svullet, rött och ömt på stället där sprutan gavs ska man kontakta mottagningen eller enheten som utförde vaccinationen, eller ringa telefonnumret 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Senare uppstår en förhårdnad, som efter hand blir större, rodnande och ibland upphöjd. Förhårdnaden är täckt av tunn, blank hud. Huden blir med tiden tunnare och några veckor efter vaccinationen är det vanligt att huden brister. Det blir ett sår, som släpper ut någon eller några droppar var.

Såret
Såret vätskar mer eller mindre, men torkar oftast efter ett par veckor. Ibland kan såret vätska längre, upp till några månader. När såret har torkat bildas en sårskorpa, som faller av efter några veckor.

Man ska inte tvätta såret och man ska inte använda salvor, sårpuder eller snabbförband. Om såret vätskar mycket och man vill skydda kläderna är det viktigt att man använder ett förband som inte sitter tätt. Textilplåster går bra att använda, till exempel sådana som man kan klippa i lagom stora bita. Man ska inte använda plastplåster.

Ibland får man inte något sår alls, utan förhårdnaden kvarstår någon eller några månader innan den går tillbaka.

Andra reaktioner som kan förekomma
Det är normalt att man får en måttlig förstoring av lymfkörtlarna i armhålan. Ibland kan man få feber efter vaccinationen, men det är ovanligt.

Att tänka på efter vaccinationen
Man ska inte bada i badkar, bassäng, pool, sjö eller hav så länge det finns ett sår eller en sårskorpa. Att duscha går bra och det gör inget att det rinner vatten över såret.

Till toppen av sidan