Före och efter operation

Inför din dagkirurgiska operation i Växjö

Innehållet gäller Kronoberg

Dagkirurgi innebär att du kommer till sjukhuset på avtalad tid, den dag operationen ska ske och att du går hem samma dag.

För att detta ska vara möjligt krävs en del medicinsk- och omvårdnadsmässig planering samt att det finns en anhörig hemma då du kommer hem.

Förberedande samtal

Före din operation ringer du, om du vill, för att boka in ett samtal med sjuksköterska, tidigast fyra veckor före din planerade operationsdag och senast en vecka innnan. Vid samtalet görs en medicinsk och omvårdnadsmässig bedömning samt planering inför operationen. Vi diskuterar förberedelser, informerar om hur operationsdagen går till, samt hur egenvård efter hemkomst går till. Du har också möjlighet att ställa frågor.

Samtalet är kostnadsfritt och beräknas ta cirka 15 minuter. 

Om du är frisk, inte tar några mediciner och inte har några frågor kan du avstå från det förberedande samtalet. Klicka på länken för att se bildspel med information inför dagkirurgisk operation: se bildspel här.

När ska du ringa?

Telefontiderna för förberedande samtal inför operation är tisdagar kl 13 - 14 och fredagar kl 8 - 10. Du ringer själv till vår reception för att boka in ett förberedande samtal, tel 0470 - 58 83 61, senast dagen innan önksta förberedande samtal med sjuksköterska.

Om du inte kan komma till din operation

Vid återbud eller andra frågor - kontakta respektive klinik.

Klinik

Återbud

Övriga frågor

Kirurgkliniken

0470-58 80 75

0470-58 80 76

Ortopedkliniken

0470- 58 72 67

0470-58 72 50

Kvinnokliniken

0470-58 84 96

0470-58 84 98

Ögonkliniken 0470-58 72 90 0470-58 73 05

Öron-, näs-och halskliniken

0470-58 73 50

0470-58 73 50

Vid återbud på operationsdagen ring direkt till dagkirurgiska enheten, tel. 0470-58 83 61

För anhöriga

På dagkirurgiska finns det två uppvakningsavdelningar: DUVA (Dagkirurgens uppvakningsavdelning) och UVA (uppvakningsavdelning).

Rutiner på uppvakningsavdelningar

Tyvärr är det svårt att beräkna på förhand hur lång vistelsen blir på dagkirurgiska enheten. Observera att du som anhörig inte kan nå patienten under operationsdagen. Det är inte möjligt att ta emot besök på uppvakningsavdelningen. Barn eller vuxna med speciella behov får ha personal eller anhörig hos sig.

Patienten tar telefonkontakt med dig när det är aktuellt med hemresa. När du ska hämta din anhörig kommer du upp till oss på DUVA eller UVA.

Obs - låna gärna en rullstol i centralhallen.

Vägbeskrivning till DUVA:

 • Gå in genom huvudentrén.
 • Följ skyltar mot medicinhallen.
 • Gå förbi cafeterian och frisören.
 • Sväng vänster mot medicinhallen.
 • Tag där hissen eller trapporna upp till plan 4.
 • Gå rakt fram ur hissen. Tryck på knapp nr 2 märkt DUVA.

Vägbeskrivning till UVA:

 • Gå in genom huvudentren
 • Ta personhiss/trappa rakt fram till plan 4
 • Ta till höger
 • Ring på klocka utanför dörren märkt UPPVAKNINGSAVDELNING
 • Vänta på svar - vi möter upp

Vanliga frågor och svar inför operation

Varför ska man vara fastande (inte äta) inför sin operation?

Vid narkos hämmas de reflexer som ser till att man inte får något annat än luft ner i lungorna. Samtidigt blir den övre magmunnen slapp och sämre på att hålla magsäckens innehåll på plats. På så sätt är det fri passage mellan magsäcken och lungorna. När man äter, även om det bara är ett tuggummi, produceras magsyra som ökar risken för kräkning under narkosen. Om maginnehåll kommer upp genom matstrupen och ner i lungorna kan det vara farligt för dig. Vi vill att alla ska vara fastande, även de som ska opereras i lokalbedövning ifall vi ska kunna ge dig något lugnande vid behov eller det av någon anledning bestäms i sista minuten att du behöver narkos istället.

Varför får jag inte röka, eller snusa inför operationen?

När du röker och snusar bildas det slem i dina luftvägar, dessutom ökar magsaftsproduktionen. Detta räknas som att du inte är riktigt fastande, se frågan ovan.

Är inte två gram Panodil/Alvedon för mycket?

Det är okej att ta en högre dos Paracetamol (som det verksamma ämnet heter) inför din operation, detta är för att minska risken för smärta efter operationen. Dock ska du bara ta ett gram om du väger under 50 kg eller använder paracetamol dagligen.

Jag har bara Ipren hemma, går det bra att jag tar 4 Ipren istället för Panodil/Alvedon?

Nej, Ipren och liknande läkemedel som till exempel Ibumetin kan göra att du blöder lättare under din operation.

Varför måste jag duscha med svampar innan operationen?

För att minska bakteriehalten på huden och på så vis minska risken för infektioner

Varför får jag inte använda parfymer, rakvatten eller andra doftande produkter?

Om du duschat med svampar kan de här produkterna motverka den bakteriehämmande effekten. Doftande produkter innebär också alltid en risk för personer med allergi.

Hur lång tid ska jag ligga på uppvakningsavdelningen?

Det beror helt på hur du mår och vilket ingrepp som har utförts. Det bästa är att räkna med att du kommer att vara upptagen hela dagen och inte göra några andra planer.

Kommer jag att ha ont efter operationen?

Det är olika, men personalen på uppvakningsavdelningen är där för att hjälpa dig om du skulle känna smärta. Var inte rädd att säga till om det skulle göra ont.

Blir jag sjukskriven efter operationen?

Det kan den opererande läkaren svara på den dagen du ska opereras. Behöver du veta innan dess kan du ringa till opererande kliniks mottagning, telefonnummet finns i de papper då fått hemskickat med kallelsen.

Varför ska man inte vara själv hemma efter operationen?

Efter operationen kan du känna dig trött och sliten och kanske ha ont så att du har svårt att röra dig som vanligt. Då är det bra att ha någon hos dig som kan ge dig lite extra stöd och hjälp. Ibland kan man göra undantag från den regeln ifall det är ett litet ingrepp där du enbart fått lokalbedövning,

Till toppen av sidan