ATT FÅ RECEPT OCH ATT KÖPA LÄKEMEDEL

Risker med att köpa läkemedel på nätet

Det kan innebära stora risker att köpa läkemedel på internet från oseriösa försäljare. Du vet aldrig vad du får, läkemedlen kan innehålla vad som helst. Därför är det viktigt att kontrollera att försäljaren har tillstånd att sälja läkemedel innan du handlar.

Kontrollera att webbplatsen får sälja läkemedel

EU-symbolen för webbhandel med läkemedel.
Grön och vit symbol för apotek. Illustration.
Den nationella symbolen.

Webbplatser som har tillstånd att sälja läkemedel är säkra att köpa från. Det kan vara godkända apotek, som får sälja både receptbelagda och receptfria läkemedel. Även andra försäljningsställen har tillstånd att sälja vissa receptfria läkemedel.

Titta efter dessa symboler:

 • Den EU-gemensamma symbolen. Den är ett bevis på att nätbutiken har tillstånd att sälja läkemedel. När du ser symbolen på en webbplats som säljer läkemedel kan du klicka på den. Då kommer du till Läkemedelsverkets webbplats. Där finns en lista över alla apotek och försäljningsställen som har anmält webbhandel så du kan få bekräftat att du är på en säker webbplats.
 • Den nationella symbolen. Den ska finnas hos apotek som har tillstånd att sälja läkemedel. Det gäller såväl webbplatser som fysiska butiker.

Handla bara på webbplatser där en eller båda symbolerna finns.

Varningstecken

Webbplatser som säljer läkemedel och saknar någon av symbolerna får inte sälja läkemedel, de har inget tillstånd. De lockar ofta med att de säljer receptbelagda läkemedel utan krav på recept. Det finns en stor risk att du får förfalskade läkemedel när du köper från en sådan webbplats.

På olika internetforum och i sociala medier kan du hitta personer som utger sig för att vara experter på läkemedel. Bland dessa finns olagliga försäljare som hänvisar till den egna webbplatsen.

Du kan känna igen oseriösa försäljare av läkemedel genom att titta efter några varningstecken:

 • Webbplatsen saknar kontaktuppgifter till försäljaren eller apoteket.
 • Webbplatsen saknar någon av symbolerna
 • På webbplatsen finns formuleringar som "Recept inget krav" eller "No prescription required".

Narkotikabrott

Vissa receptbelagda läkemedel är narkotikaklassade. Det är till exempel sömnmedel, lugnande medel och vissa smärtstillande läkemedel. Du kan bli dömd för narkotikabrott om du köper narkotikaklassade läkemedel utan recept.

Viktigt att ha kontakt med läkare eller annan sjukvårdspersonal

För att kunna köpa receptbelagda läkemedel krävs att du har ett giltigt recept. För att få det måste du ha kontakt med en läkare eller annan sjukvårdspersonal som har rätt att skriva ut läkemedel.

De webbplatser som säljer läkemedel olagligt kan se mycket professionella ut, ofta med bilder på personer klädda som läkare. Men du har inte kontakt med någon läkare, du fyller bara i ett formulär. Du behöver inte något recept. Ingen ordentlig kontroll görs av ålder.

Att bara fylla i ett formulär på nätet är inget säkert sätt att få rätt diagnos och rätt läkemedel i rätt dos.

Förfalskade läkemedel

För att ett läkemedel ska få säljas måste det vara godkänt. Då är det noga kontrollerat av myndigheterna. I Sverige görs kontrollen av Läkemedelsverket. Det ställs höga krav på att läkemedlet ska ha hög kvalitet och vara säkert att använda.

Förfalskade läkemedel har aldrig kontrollerats, varken när det gäller innehåll eller hygien vid tillverkningen.

Innehållet är okänt i förfalskade läkemedel

Ett förfalskat läkemedel kan vara en felaktig kopia av ett läkemedel som redan är godkänt. Sådana förfalskningar kan vara mycket skickligt gjorda och mycket svåra att skilja från de äkta läkemedlen. Det gäller både själva tabletterna eller kapslarna och förpackningarna.

Du kan aldrig vara säker på vad som finns i ett förfalskat läkemedel. Det kan innehålla rätt verksamt ämne men i för liten eller för stor mängd. Det kan innehålla något annat verksamt ämne. Ibland förekommer blandningar av olika verksamma ämnen. Ett förfalskat läkemedel kan helt sakna verksamt ämne eller innehålla annat, till exempel tegeldamm, sågspån, bläck, färg och golvpolish.

Naturliga produkter där underverk utlovas

Det finns produkter som säljs som naturliga, ofta som kosttillskott. Försäljarna lovar att produkten ska bota och förebygga alla möjliga typer av sjukdomar. Dessa produkter ska du se upp med, de kan innehålla en eller flera läkemedelssubstanser utan att det anges i innehållsförteckningen.

Risker med att ta förfalskade läkemedel

Eftersom du inte kan vara säker på vad läkemedlet innehåller går det inte heller att veta hur du kommer att reagera på det.

Här är några av de risker du utsätter dig för om du tar förfalskade läkemedel:

 • Du kan få biverkningar av en för hög dos.
 • Du kan få förgiftning av något skadligt innehåll.
 • Din förmåga att köra bil kan påverkas.
 • Du kan få symtom som beror på att den sjukdom du har inte har behandlats på rätt sätt.
 • Du kan få bestående hälsoproblem.
 • Det kan vara svårt för sjukvården att ge dig rätt behandling om du blir sjuk.

Det finns inga garantier när du köper läkemedel från oseriösa försäljare och det kan vara svårt att få rättelse om något blivit fel. Du kan inte få ersättning från Läkemedelsförsäkringen om du skadas av läkemedel som sålts olagligt.

Myndigheterna samarbetar

I Sverige samarbetar olika myndigheter och organisationer för att förhindra att förfalskade läkemedel kommer in i Sverige. I samarbetet deltar till exempel Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Polisen, Tullverket, Livsmedelsverket och läkemedelsbranschen.

Till toppen av sidan