Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 20

(från 19 hela veckor + 0 dagar till 19 hela veckor + 6 dagar)

Gravid persons livmoder i genomskärning. Illustration.

Halva graviditeten har gått. Så här långt har alla foster växt ungefär lika mycket varje vecka. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.

Fostret väger ungefär 280 gram. Det är ungefär 24 centimeter långt. Det kanske har fått ögonfransar och lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln.

Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Många gravida kan nu känna att fostret rör sig i magen. Rörelserna kan kännas som fladder eller svepningar. För andra dröjer det ytterligare innan de känner rörelser.

Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka. 

Från och med nu växer magen mer regelbundet.

Gravida kan behöva extra järn i kosten

Det finns gott om järn i till exempel kött, fisk, ägg, frön, nötter, gröna grönsaker och bönor. Tänk på att kaffe, te och mjölk minskar upptaget av järn. Vissa behöver extra järntillskott.
Läs mer om bra mat när du är gravid 

Det händer på barnmorskemottagningen

På barnmorskemottagningen tar barnmorskan prover och gör undersökningar. Du kan ställa frågor och få svar på dina funderingar.
Läs mer om barnmorskemottagningen

Vad är en familj?

Vem som har juridiskt ansvar för att ett barn får god omvårdnad bestäms i lagen, föräldrabalken. Hur du definierar din familj kan däremot inte lagen bestämma.
Läs mer om olika sätt att vara en familj

Om förkylning och graviditet

Eftersom graviditeten innebär en ökad belastning på kroppen kan exempelvis en förkylning bli besvärligare än vanligt. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt.
Läs mer om hur du lindrar förkylning

Till toppen av sidan