FÖRLOSSNING

Bristningar efter förlossningen

Innehållet gäller Kronoberg

När barnet föds fram kan det bli vissa bristningar i slida och slidmynning. Små bristningar läker av sig själv, men det är vanligt att du kan behöva något eller några stygn efter en vaginal förlossning. Ibland måste barnmorskan göra ett klipp i mellangården för att påskynda förlossningen. Detta är ovanligt och om det händer får du alltid bedövning innan.

Barnmorskan gör första bedömningen av den eventuella bristningen. Om bristningen är lite större bedöms den av läkare. Bristningar i slida och mellangård sys av barnmorska efter bedövning. Större bristningar ner mot ändtarmsöppningen sys av läkare på operation oftast under spinalbedövning, en form av ryggbedövning där man är helt smärtlindrad, men vaken.

De bristningar där en skada på ändtarmens ringmuskel finns, så kallad sfinkterruptur, följs alltid upp med efterkontroll hos barnmorska efteråtta till tolv veckor och hos läkare efter cirka sex månader. Ett särskilt vårdprogram följs. Den tråd som används när man syr bristningar i samband med förlossning absorberas av kroppen och behöver inte tas bort.

Patientinformation om bristningar

Till toppen av sidan