NÄR FÖRLOSSNINGEN ÄR ÖVER

Föräldraskap

Innehållet gäller Kronoberg

Alkohol och droger

Under graviditeten passerar alkohol över till ditt barn via moderkakan. Fostret är känsligare för alkohol än vad du är, så avstå från alkohol så snart du tror att du är gravid. Enligt livsmedelsverkets är rådet vid amning att kvinnor inte bör dricka mer än 1-2 glas vin eller motsvarande, 1-2 gånger/vecka.

Det du och din partner bör tänka på är att barn märker alltid om en vuxen druckit alkohol och/eller är påverkad av droger. Alkohol och droger försämrar förmågan att se till barnets behov. Det finns en ökad risk för olycksfall i samband med alkohol och droger. Alla vuxna i ett barns närvaro bör tänka på lämpligheten i att dricka eller inte dricka alkohol eller använda droger.

Anknytning

Anknytning är det lilla barnets medfödda förmåga att bete sig på ett sådant sätt att han eller hon kan få mesta möjliga omsorg och trygghet. Anknytning syftar till att utlösa föräldrars omsorgsbeteende.

Anknytningsprocessen startar redan under graviditeten. Sedan sker den med hjälp av fysisk och mental närhet. Anknytningsprocessen pågår och formas under barnets första år.

 Ibland kan det vara lite svårt att hitta rätt i relationen till barnet. Det är en stor omställning att bli förälder. Om relationen till barnet och starten som förälder varit svåra går detta alltid att reparera. Prata med sjuksköterskan på barnhälsovården om du känner behov av hjälp eller råd.

Att läsa:

Nedstämdhet

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Känslorna kan vara blandade och man har ibland svårt att känna glädje. Om känslorna och sinnesstämningen inte är som vanligt är det viktigt att prata om detta. Ett första steg är att prata med sjuksköterskan i barnhälsovården eller din barnmorska om du fortfarande är gravid. Du kan även ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177.

Att läsa:

Parrelationen och jämställt föräldraskap

Parrelationen påverkas av föräldraskapet. Det är en stor omställning att bli förälder.

 En del av oss behöver ha mycket aktivitet omkring oss för att må bra, andra mår bra av att bara vara. Det kan bli en stress om du tror att barnet behöver särskild stimulans i vardagen. Riktigt små barn behöver inte det. Det är fullt tillräckligt att försöka hitta en rytm i det vardagliga livet kring mat, sömn och att möta barnets behov. Den omställningen tar tid.

Jämställt föräldraskap är något du och din partner bör fundera kring. Att främja ett jämlikt föräldraskap gynnar alla parter, inte minst barnet. Ett jämställt föräldraskap innebär jämn fördelning av föräldraledighet, hushållsansvar, engagemang och delaktighet i beslut och förhållningssätt.

Att läsa:

Trösta

Ibland känns det som man gör allt, ändå gråter barnet.

 Praktiska strategier

 • Se till att barnet har det relativt lugnt omkring sig så att det inte blir överstimulerat.
 • Att vagga och vyssja barnet i famnen eller i bärsele/sjal kan underlätta.
 • Massera barnet med lugna och jämna tag.
 • Prata, sjung och nynna för barnet.
 • Promenera med barnet i sele eller vagn.
 • Spädbarnsmassage mellan skrikperioder kan lugna både barnet och dig som förälder.
 • Det kan underlätta att undvika att utsätta sig för situationer när barnets skrik blir extra jobbigt. Besök hos släktingar, restaurangbesök osv kan behöva skjutas upp.
 • Om barnet har två föräldrar bör man dela upp skrikperioderna mellan sig. Den "vilande" föräldern försöker koppla av med exempelvis; motion, bad, musik etc. Om möjlighet finns, be närstående att hjälpa till korta stunder. Det kan gå emot din magkänsla att lämna barnet, men ett avbrott hjälper till att fortsätta orka med.
 • Vila när barnet är lugnt, oavsett vad som egentligen borde göras.
 • Övermannas du av hjälplöshet, frustration eller ilska lägg ned barnet i sängen eller på golvet och gå ut ur rummet. Titta till barnet då och då och ta upp barnet så fort frustrationen lagt sig något, men inte innan, oavsett hur mycket barnet skriker.
 • Låt frustrationen komma ut genom att boxa i en kudde, göra arm- och axelrullningar och fokusera på andningen.
 • Har man ett skrikigt barn är det nödvändigt att kunna få stöd av någon annan vuxen för att orka med. Om du som förälder är ensam hemma, ring någon närstående och be om hjälp.

Att läsa:

Till toppen av sidan