NÄR FÖRLOSSNINGEN ÄR ÖVER

Amning

Innehållet gäller Kronoberg

Amningen ger en naturlig anknytning och närhet. Bröstet ger barnet trygghet och tröst.

Bröstmjölkens sammansättning när det gäller fett, protein och kolhydrater varierar med barnets ålder och är anpassat just för ditt barn. Bröstmjölken innehåller antikroppar så att infektionerna blir färre, och den skyddar också slemhinnan i mag- och tarmkanal samt luftvägarna.

Hos kvinnor som ammat har man sett lägre frekvens av bröstcancer, äggstockscancer och höftfrakturer. Benskörhet är mindre vanligt bland kvinnor som ammat.

WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar att alla barn helammas i 6 månader innan man tillför någon annan form av mat.

Råd om mat för ammande, Livsmedelsverket

Om amning och barns hälsa, Socialstyrelsen

Om amning, WHO (Världshälsoorganisationen)

Alkohol och amning (Livsmedelsverket)  

Amning stärker immunsystemet

Att amma ger långtidseffekter på immunsystemet och varje veckas amning stärker infektionsskyddet på längre sikt. Amningen ger ett visst skydd mot autoimmuna sjukdomar som till exempel typ 1-diabetes och reumatiska sjukdomar. Den innehåller Bifidusfaktorn – en bakterie som finns i tarmfloran och som motverkar hård mage.

Bröstmjölken är starkt bakteriedödande och dödar även virus och tumörceller. Den ger smärtlindring när barnet till exempel ska vaccineras och lämna prover. Barn som ammat första levnadsmånaden har också minskad risk för astma och eksem under förskoleåldern.

Råmjölken – första amningen

Råmjölken

  • bildas under graviditeten.
  • börjar utsöndras när moderkakan lämnar kroppen.
  • liten mängd med mycket kraft!
  • är avsedd för det nyfödda barnet.
  • är rik på antikroppar.
  • främjar barnets tarmfunktion.

Det tar ett tag för brösten att vänja sig vid amning och det kan i början göra ont att amma eftersom bröstvårtorna blir ömma.

När du ammar frigörs hormoner i kroppen som hjälper livmodern att dra ihop sig. Detta minskar risken för större blödningar och infektioner efter förlossningen.

Amning ger en naturlig förutsättning för anknytningen till barnet

När du ammar är det extra viktigt att äta en näringsrik och bra sammansatt kost. Amningshormonerna ger sömn av god kvalitet, så kallad ”mikrosömn”. Som ammande kvinna klarar du på så sätt korta sovpass utan att bli för trött.

De flesta behöver ett par månaders inkörningsperiod innan amningen fungerar helt bra. Det kan ibland ta lite tid att lära känna och förstå barnets signaler.

Mjölkstockning

En relativt vanlig biverkan när man ammar är mjölkstockning. Symtomen på detta är att bröstet blir rodnat och ömt på ett ställe och du får frossa och ofta hög feber. Det är vanligt att febern pendlar upp och ner. Sjukdomskänslan är hög.

Att bota mjölkstockning är oftast rätt enkelt. Amma ofta och mycket på det drabbade bröstet. Duscha varmt och försiktigt massera över det ömma området så att mjölken släpper. Ibland är det bra att pumpa ut mjölken från bröstet. Om symtomen inte går tillbaka på något dygn kan ibland antibiotika behövas. Kontakta amningsmottagningen eller din vårdcentral vid behov.

Att hjälpas åt

Som partner kan man stötta och avlasta mycket för att underlätta amningen. Minskad stress för kvinnan underlättar amningen.

Barn älskar att ligga hud mot hud. De stunder som inte är matstunder kan partnern ta tillfället i akt och vara nära sitt barn. Att som par dela på barnets omvårdnad är viktigt.

Alkohol och amning

Tips för en lyckad amning

Det kan ta tid innan tillgång och efterfrågan stämmer överens.

-  Amma så ofta barnet vill och följ barnets signaler.

 

Det kan göra ont och ibland kan brösten bli spända och bröstvårtorna såriga.

- Det är viktigt att barnet ligger rätt för att få ett bra tag om bröstet.

 

Det kan krävas tid och tålamod för att få en fungerande amning.

-  Koppla av, sov när du kan och undvik stress.

-  Drick mycket, helst vatten.

-  Ha en bekväm amningsställning.

Amnings- och återbesöksenheten

Vår amnings- och återbesökenhet ger gärna råd och hjälp, både per telefon och via besök. Om du går hem inom 24 timmar efter förlossningen, får barnet en extra läkarundersökning hos oss. Går du hem från BB inom 48 timmar efter förlossningen komer du på återbesök till oss för hörseltest (OAE) av barnet, om det inte är gjort innan. Vi tar ett PKU-prov och barnet vägs. Det finns också tid för eventuella frågor som uppstått hemma.

Även anhöriga och vårdpersonal är välkomna att kontakta oss. Här finns barnmorskor och läkare och besöket är gratis.

OAE - hörseltest

PKU-prov i Kronoberg

Första tiden efter förlossningen, PKU-test

Till toppen av sidan