Aktuellt i Kronoberg

Primärvården: Vi behöver kronobergarnas hjälp

Innehållet gäller Kronoberg

Det är högt tempo på vårdcentralerna. I Rottne och Braås har Jessica Sakshaug och hennes medarbetare haft fullt upp med vaccination för säsongsinfluensan, samtidigt som jättemånga testas för covid-19.

Från primärvårdens hälsoenhet samordnas smittspårningen av länets invånare. Listorna på personer som testat positivt är långa och smittspårarna jobbar hårt för att komma ifatt. - Ökningen har varit ofantlig senaste veckan, berättar Louise Lyser på primärvårdens hälsoenhet som samordnar arbetet.
- Från ett 40-tal positiva tester på en vecka i somras till sjuhundra per vecka i november, och därför ligger vi tyvärr efter med smittspårningen.

Svar inom tre dagar - oftast

Målet är att den som testats positivt ska bli kontaktad inom tre vardagar efter provsvar, antingen via ett formulär på 1177 eller telefon. Formuläret innehåller samma frågor som annars ställs i telefon och då behövs bara ett kortare kompletterande samtal. Målet om tre vardagar nås med formulärutskicket, men med det höga tryck som är nu kan det ta längre tid för de som inte har aktiverat 1177.

Mycket ansträngt

På vårdcentralerna i Rottne och Braås är läget ansträngt. Personalen lämnar ut egentestkit till invånaren, skyddsutrustning ska på och av vid utlämnandet. Testningen tar tid från annan sjukvård. Medarbetarna gör ett fantastiskt jobb och har ställt om flera gånger sedan pandemin började i mars, säger Jessica Sakshaug:
- Vi behöver invånarnas hjälp just nu, säger hon. Vi arbetar så hårt, och önskar verkligen, verkligen att alla följer riktlinjerna nu. Är man testad ska man hålla sig hemma och inte gå ut i samhället. Ta dig till ”testningen” på ett säkert sätt. Åk absolut inte kollektivt om du inte måste!
- Och testa dig bara om du har symtom, så att testerna räcker till.

Dubbelt så många telefonsamtal

Antalet telefonsamtal till vårdcentralerna har fördubblats på senare tid så väntetiderna har blivit längre. Vårdcentralernas personal är bra på att informera muntligt, och de instruktioner som finns är tydliga, menar hon. Men ändå följs de tyvärr inte alltid.
- Nu måste vi hjälpas åt att skapa trygghet i samhället, säger Jessica Sakshaug.

Eventuella smittbärare får intyg

I samband med smittspårningen av den som testats positivt informerar smittspårarna att gymnasieungdomar och vuxna i hushållet ska stanna hemma i sju dagar från den sjukes provtagningsdatum. Kan man inte arbeta hemifrån kan man få ett intyg som ger rätt till smittbärarpenning. Smittspårarna frågar alltid den med positivt provsvar om det finns hushållskontakter i behov av intyg. Intyget gäller i sju dagar efter provtagningsdatum.
- Intyg för smittbärarpenning vållar mycket frågor, en vanlig missuppfattning är att man måste ha intyget samma dag som man går hem från arbetet men så är det inte, du använder intyget för att i efterhand söka ersättning, säger Louise Lyster.

Nationell utmaning

Smittspårarna, för tillfället 18 personer samt värdefull hjälp från företagshälsovården, gör ett fantastiskt jobb utifrån förutsättningarna, säger Louise. Hon är försiktigt optimistisk när det gäller att komma i fatt med smittspårningen.
- Det är en nationell utmaning att komma ikapp. Vi försöker rekrytera fler smittspårare och parallellt hoppas vi på att kurvan avstannar och börjar planas ut.

Vi-känslan

Det händer mycket nu inom vården och det händer snabbt. Detta ställer höga krav på samverkan, och Louise Lyster vill gärna lyfta den förståelse och dialog som byggts upp mellan olika verksamheter i covid-arbetet.
- Det är en fin vi-känsla. Jag har aldrig upplevt något liknande.
Hjälp vården

Nu ber smittspårarna och vårdcentralerna om förståelse och klokt agerande för att inte belasta vården mer än nödvändigt. Hjälp oss:

  • Testa dig inte om du inte har symtom.
  • Ring inte i onödan (men alltid om du behöver vård!)
  • Stanna hemma i väntan på provsvar.
  • Följ riktlinjerna för att minska smittan.

 

Till toppen av sidan