Aktuellt i Kronoberg

Variant av Freja e-id upphör som inloggningsalternativ

Innehållet gäller Kronoberg

8 februari: Möjligheten att använda den version av Freja e-id som nyligen införts som möjlighet till inloggning till 1177 Vårdguidens e-tjänster kommer att stängas av den 5 februari, efter dialog med regionerna som utvärderat möjligheten. Den som har Freja eID behöver uppgradera till en godkänd e-legitimation, exempelvis Freja eID Plus eller BankID.

Möjligheten att använda den version av Freja eID som nyligen införts som möjlighet till inloggning till 1177 Vårdguidens e-tjänster kommer att stängas av den 5 februari, efter dialog med regionerna som utvärderat möjligheten. Den som har Freja eID behöver uppgradera till en godkänd e-legitimation, exempelvis Freja eID Plus eller BankID.

Säkerheten

Freja eID innebär att du genom att visa upp en godkänd legitimation digitalt får tillgång till tjänsten, utan att legitimera dig fysiskt. Detta har varit en bra lösning för de personer som saknar bank-id, ofta unga personer. Då godkännandet görs helt digitalt har säkerheten bedömts vara lägre än Freja eID Plus som man får tillgång till genom att legitimera sig fysiskt hos ett ATG-ombud.

Freja eID Plus fungerar fortfarande

Eftersom det inte går att begränsa inloggningen, exempelvis till beställning av covid-19-test, ger inloggning med Freja eID även tillgång till integritetskänslig information som 1177 Vårdguidens e-tjänster innehåller. Bedömningen har därför gjorts att Freja eID i den enklare versionen inte längre kan användas vid inloggning. Det går dock bra att även i fortsättningen använda Freja eID Plus.

Så loggar du in på 1177.se

Till toppen av sidan