Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt i Kronoberg

Region Kronoberg erbjuder inte vaccin mot RS-virus

Innehållet gäller Kronoberg

Under sommaren 2023 har två vacciner mot RS-virus godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Folkhälsomyndigheten publicerade nyligen en rekommendation om att personer som är 75 år och äldre och personer i medicinska riskgrupper som är 60 år och äldre ska vaccinera sig mot RS-virus.

Region Kronoberg (och övriga regioner) erbjuder i dagsläget inte vaccination mot RS-virus utan rekommenderas att invänta analys från det nationella NT-rådet (nya terapier). NT-rådet inom SKR har mandat att ge rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel. Rådet kommer göra en bedömning och ge en rekommendation till regionerna. 

- Region Kronoberg följer NT-rådets rekommendation och vaccinationen är därför inte kostnadsfri eller tillgänglig på vårdcentraler eller andra mottagningar, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg. 

Invånare kan i dagsläget vaccinera sig mot RS-virus på egen bekostnad vid privata vaccinationsmottagningar i länet.

Till toppen av sidan