Aktuellt i Kronoberg

Personer utan symtom ska avstå provtagning

Innehållet gäller Kronoberg

Det är just nu brist på nationell analyskapacitet gällande PCR-provtagning för covid-19. Det gör att väntetiden på svar kan vara upp till tre dagar. Region Kronoberg ber nu personer utan symtom som ska provtas – till exempel nära kontakter – att låta bli för att de som har symtom förenliga med covid-19 ska prioriteras.

Region Kronoberg har under pandemin haft korta svarstider vid provtagning, de allra flesta har fått sitt svar nästföljande vardag. När smittspridningen nu befinner sig på högre nivåer än någonsin har det nationella laboratoriet som används för allmänhetens prover svårt att hinna med. Väntetiden på provsvar kan nu vara uppemot tre vardagar.

I nuläget vill vi be kronobergare som inte ha symtom att låta bli att provta sig. Detta är en tillfällig lösning nu när efterfrågan på provtagning är som störst, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Provtagningen för slutenvårdspatienter, boende på SÄBO samt för vård- och omsorgspersonal är separerad från provtagningen för allmänheten. Där finns det fortsatt god kapacitet och svarstiderna är fortsatt korta.

Hård belastning på smittspårningen

Även smittspårningen är hårt belastad just nu, och måste prioritera de ärenden där ett telefonsamtal gör mest nytta.

Dessa grupper kommer att prioriteras och bli uppringda av smittspårare:

  • Personer utan e-legitimation
  • Personer med tolkbehov
  • Barn och ungdomar under 18 år

De som gått via 1177.se och bokat sin tid kommer inte att bli uppringda. De får redan i dag ett meddelande via 1177.se med viktig information om smittskyddsåtgärder samt ett formulär som ska fyllas i och skickas in till smittspårningen.

De allra flesta fyller i sina formulär på 1177.se väldigt väl. Där finns också tydlig information om förhållningsregler vid konstaterad smitta och vilka kontakter man bör höra av sig till, säger Yvonne Hellsten, verksamhetschef på samordningsenheten.

Det är viktigt att man kryssar i att man vill ha aviseringar via 1177.se under inställningar.

1177.se: Aktivera aviseringar i e-tjänsterna, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan