Aktuellt i Kronoberg

Om du har testats positivt för covid-19 kan det dröja innan du blir uppringd av regionens smittspårare

Innehållet gäller Kronoberg

29 december: Smittspårningens uppgift är att kartlägga vilka personer som kan ha blivit utsatta för covid-19-viruset och som behöver provtas. Om du har ett positivt provsvar för covid-19 blir du kontaktad av vårdpersonal för att få förhållningsregler och bli uppmanad att informera andra du kan ha träffat innan du visste att du var smittad.

Målet är att ringa upp den smittade personen inom tre vardagar, men just nu kan du behöva vänta på att bli uppringd. På grund av det pressade läget utökar regionen nu bemanningen med timanställd personal.

- På grund av det pressade läget med ökad smittspridning är det än viktigare att de personer som får positivt provsvar själva informerar sina hushållskontakter och andra nära kontakter, säger Yvonne Hellsten, verksamhetschef samordningsenheten.

Det som gäller för dig som fått positivt provsvar är följande:

  • Informera personer i ditt hushåll, samt andra nära kontakter (inom 2 meter och längre tid än sammanlagt 15 minuter under ett dygn) som kan ha utsatts för smitta (från och med 48 timmar före symtomdebut). Om du inte haft några symtom räknas det från dagen du tog prov.
  • Hushållskontakter ska stanna hemma och undvika kontakt med andra så långt det är möjligt under 7 dagar, förutsatt att de inte haft covid-19 senaste 6 månaderna.
  • Hushållskontakter som har symtom ska testa sig så snart som möjligt (närmsta vardag).
  • Symtomfria, oavsett vaccinationsstatus, hushållskontakter ska provtas dag 5 från ditt provtagningsdatum.
  • Nära kontakter (ej hushållskontakter) med symtom ska testa sig direkt och stanna hemma i väntan på provsvar.
  • Ovaccinerade, symtomfria nära kontakter ska provta sig direkt och dag 5 och undvika nära kontakt med andra under 7 dagar från exponering.
  • Nära kontakter som är vaccinerade med minst två doser samt symtomfria behöver ej provta sig, om de inte jobbar inom vård och omsorg.
  • Är du osäker kring vad som gäller ska du i första hand söka information på 1177.se.
Till toppen av sidan