Aktuellt i Kronoberg

Nu införs provtagning för att upptäcka tarmcancer

Innehållet gäller Kronoberg

16 september: Från och med mitten av september kommer du som är född år 1960 och 1962 och är folkbokförd i Kronobergs län få ett brev hem med erbjudande om provtagning för att upptäcka cancer i tjock- och ändtarmen.

Cancer i tjock- och ändtarmen kan nästan alltid botas om den hittas i tid. Därför erbjuds nu kronobergare att lämna ett prov för att undersöka om det finns osynligt blod i avföringen.

Brevet med erbjudandet innehåller en instruktion, en provtub och ett svarskuvert. Provet görs hemma och skickas sedan in med svarskuvertet. Frimärke behövs inte. Provtagningen är kostnadsfri och erbjudandet gäller i sex månader från mottagandet. Provet visar om det finns osynligt blod i avföringen, vilket kan vara ett tidigt tecken på cancer i tjocktarm eller ändtarm. Om analys av det inskickade provet visar att det finns osynligt blod i avföringen kommer du erbjudas vidare utredning.

Om du har symtom från tarmen ska du omgående kontakta den vanliga sjukvården och inte vänta på erbjudande om provtagning.

Provtagningen utökas till åldrarna 60-74 år de kommande åren

Under 2022 kommer omkring 4200 personer i Kronobergs län att få erbjudandet via brev. Det är alltså endast personer som är födda 1960 och 1962 som blir erbjudna att göra provet just nu. Man kan inte själv beställa provtagningsmaterial för att delta. Under 2023 kommer alla som är födda 1961 och 1963 få erbjudande om att lämna prov. Därefter kommer provtagningen att utökas så att alla i åldrarna 60-74 år kommer att bli erbjudna att delta när programmet inom några år är fullt utbyggt. Erbjudandet återkommer vartannat år.

Se när det är din tur och läs mer om provtagningen på 1177.se/Kronoberg/kolla-tarmen

Till toppen av sidan