Aktuellt i Kronoberg

Från och med 8 juli kan du som har symtom testa dig för covid-19

Innehållet gäller Kronoberg

Från och med onsdag 8 juli erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Provtagningen gäller endast personer med symtom som skulle kunna vara covid-19. Den görs för att bekräfta om en person har en pågående covid-19-infektion eller inte. Proverna tas som ett självtest eller på plats på vårdcentralen efter tidsbokning.

Från och med onsdag 8 juli kan du med symtom kontakta din vårdcentral för provtagning av covid-19. Kriteriet för att få ta provet är att du har symtom som skulle kunna vara covid-19, till exempel hosta, snuva, feber, halsont, huvudvärk. Provet bör dessutom tas dag två till fem efter att du fick symtom, och allra senast dag tio. Annars finns stor risk att provsvaret inte blir tillförlitligt.

Alla vårdcentraler i Kronobergs län erbjuder provtagning. Testet är kostnadsfritt för patienten, i enlighet med Smittskyddslagen.

Kontakta din vårdcentral

Från och med onsdag 8 juli kan du beställa provtagningen. Du kontaktar din vårdcentral under ordinarie öppettider, och väljer knappval ”Corona-provtagning”. Du blir sedan kontaktad av din vårdcentral och får då instruktioner om hur du ska göra. Du kan alltså inte komma på drop-in. 

Om det blir aktuellt med självtest får du ett provtagningskitt samt instruktioner om hur provet ska lämnas in. På en del vårdcentraler kommer vårdpersonalen att göra provtagningen på plats.

De prov som tas på vårdcentralerna görs i näsan och i svalget. Självtestet görs på saliv och genom ett prov från näsan. Tydliga instruktioner finns i provtagningskittet.

Om du har covid-19 får du mer information

Provsvaren får du via en webbsida med en speciell kod som du får från vårdcentralen. Om provet visar att du har covid-19 blir du dessutom uppringd av sjukvårdspersonal för mer information och instruktioner.

I väntan på provsvar betraktas du som smittsam, och ska därför stanna hemma och undvika kontakt med andra människor. Du ska försöka hålla avstånd även till personer i samma hushåll. Det är dessutom extra viktigt med handhygien.

Läs mer om provtagning i Kronoberg.

Till toppen av sidan