Aktuellt i Kronoberg

För dig som rest från Storbritannien eller Sydafrika

Innehållet gäller Kronoberg

Du som varit i Storbritannien eller Sydafrika och kommit till Sverige de senaste 14 dagarna uppmanas testa dig för covid-19, även om du inte har symtom. Kontakta din vårdcentral för provtagning på vardagar och jourläkarcentralen för provtagning under helger och röda dagar. I väntan på provtagning och testresultat uppmanas du att bete dig som om du har covid-19.

Brittiska och sydafrikanska myndigheter har upptäckt nya varianter av viruset som orsakar covid-19. Därför uppmanas nu resenärer som kommit till Sverige från Storbritannien eller Sydafrika de senaste 14 dagarna att lämna prov så snart som möjligt. Det gäller även barn i förskoleklass eller äldre samt dig som tidigare lämnat prov som visar att du har antikroppar mot covid-19.

Läs mer om vad som gäller för resenärer från Storbritannien eller Sydafrika, Folkhälsomyndigheten

Read about Folkhälsomyndighetens ”recommendations for those travelling or who have travelld to Sweden from the United Kingdom or South Africa”

If you have travelled from United Kingdom or South Africa since 12 Dec., 1177.se

I väntan på prov och resultat

Medan du väntar på att få lämna prov och i väntan på provsvar ska du bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter samt vara noga med handhygienen. Du eller barnet kan ha kommit i kontakt med en variant av coronaviruset som sprids lättare än hittills.

Även barn behöver stanna hemma i väntan på att få lämna prov och tills provsvaret har kommit.

Bor du tillsammans med andra, som inte varit i Storbritannien eller Sydafrika, bör de också stanna hemma i väntan på dina provsvar, även förskolebarn och skolbarn.

Mer information kring provtagning

Till toppen av sidan