Viktigt att träna efter att gipset tagits bort

När gipset tas av kan en gipssåg användas. Den vibrerar så att gipset går sönder. Fotograf/Illustratör: Emma Hasselgren

Kliar det under gipset? Tyvärr finns det inget säkert sätt att klia sig. De flesta som har gips längtar efter att bli av med det. Det görs oftast på det sjukhus där du blev gipsad, men det kan också göras på en vårdcentral.

När gipset ska tas bort kan  en så kallad gipssåg användas. Den har en rund och taggig skiva som vibrerar så att gipset går sönder utan att huden skadas. Den som tar bort gipset brukar först visa hur sågen fungerar.

Viktigt med träningsprogram

När gipset har tagits bort kan lederna vara stela. Du kan ha svårt att röra dig och behöver ibland smärtstillande läkemedel för att kunna komma igång och röra dig igen.

Träning är viktigt för att du ska kunna få tillbaka rörlighet och styrkan igen. Dessutom minskar oftast själva smärtan om du tränar. En fysioterapeut eller den som tar bort gipset ser till att du får ett träningsprogram som är anpassat efter den skada du har.

Du kan behöva kompressionsstrumpor

Så länge du är svullen i en skadad kroppsdel efter att gipset har tagits bort kan du använda en så kallad kompressionsstrumpa på dagarna. Det är en kraftig resårstrumpa som motverkar svullnaden.

Här kan du läsa mer om att få gips och hur det är att ha gips.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter